eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla
Szavaznak a küldöttek a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2021. november 27-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Új MOB-elnök: tessék választani!

A két induló, Gyulay Zsolt és Hajdu Balázs ismertette főbb programpontjait a szombati választás előtt.

Az elnökválasztó közgyűlést szombaton rendezik, az új elnök február elsejétől láthatja el a feladatát.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki posztjára pályázó Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos célja elsősorban az, hogy a szervezet "visszaszerezzen bizonyos jogosítványokat", újra legyen tekintélye, és a "valódi szakmát" képviselje.

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójaként is dolgozó szakember azt mondta, a MOB arra hivatott, hogy

a sport parlamentje legyen, az olimpizmust és a sportot kell képviselnie.

"Az elmúlt több mint három évtizedben a MOB is sok változáson ment keresztül, de úgy vélem, most újra ernyőszervezetként kell működnie, össze kell fognia a magyar sportot" – jelentette ki Gyulay, aki szerint a mogyoródi Forma-1-es versenypályát üzemeltető cég irányítása és a MOB vezetése legfeljebb annyiban hasonlítható össze, hogy mindkettő vezetői feladat.

"Természetesen az olimpiai bizottságot nem lehet úgy vezetni, mint egy állami céget, de vannak olyan tapasztalatok, amelyek nagyon hasznosak lehetnek. A MOB esetében egy csapatot kell összefogni, magamat pedig egyébként is csapatjátékosnak tartom" – fogalmazott az 57 éves ex-kajakos, aki a saját esélyeit illetően nem bocsátkozott jóslásokba.

"Nyilvánvalóan azért jelentkeztem a MOB elnöki posztjára, mert alkalmasnak tartom magamat a feladatra, ugyanakkor azt nagyon nehéz megítélni, hogy milyenek az esélyeim. Ezt majd a szavazásra jogosult tagok eldöntik" – tette hozzá Gyulay.

Az elnökjelölt azt mondta, megválasztása esetén az első és legfontosabb intézkedése a jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpiával összefüggésben az, hogy a magyar sportolók számára biztosítsák a zökkenőmentes részvételt a kínai játékokon. Hozzátette, ezt követően már "szinte nyakunkon" a 2024-es párizsi nyári játékok, valamint annak a kvalifikációs időszaka, így azzal kapcsolatban is számos teendője lesz a MOB-nak.

"Mindezek mellett természetesen nagyon fontos az alapszabály felülvizsgálata, miután

a legutóbbi intézkedések nyomán kikerültek a tagságból olyan szakmai szervezetek, amelyeknek helye van a MOB-ban.

Az ő segítségükkel ugyanis olyan szakmai javaslatokat tudunk megfogalmazni, amelyeket végre is tudunk hajtani" – hangsúlyozta Gyulay Zsolt.

Gyulay mellett a múlt szerdán lejárt határidőig Hajdu Balázs ügyvéd, olimpikon vitorlázó nyújtott be pályázatot az elnöki posztra.

A 2017-ben megválasztott, pozíciójában 2020 júniusában megerősített eddigi elnök, Kulcsár Krisztián a december 30-i közgyűlésen a maga által kezdeményezett bizalmi szavazásban nem kapta meg a támogatói többséget, ezután január 31-i hatállyal lemondott.

Hajdu Balázs háttérben lévő sportágakat karolna fel

Szolgáltató MOB-ot szeretne kialakítani Hajdu Balázs, a MOB elnöki posztjának másik pályázója.

"A MOB alaptevékenysége a hatályos sporttörvényben, a MOB alapszabályában és az Olimpiai Chartában megfogalmazott feladatokra terjed ki, de a MOB ezen jogi keretek között is egy sor támogatást nyújthat a sportági szövetségeknek, amelyekkel szoros szakmai kapcsolatra kell törekedni" – nyilatkozott Hajdu Balázs.

Az ügyvédként dolgozó, 46 éves kétszeres olimpikon vitorlázó kiemelte, minden egyes sportággal keresni kell a közös felületet, azokat a konkrét sportszakmai területeket és ügyeket, amelyekben a MOB ténylegesen is hozzáadott értéket tud biztosítani. Hozzátette, ilyen lehet a jelenleg még nem előtérben lévő sportágak stratégiai terveinek felkarolása, munkakapcsolati támogatás a létesítményproblémák megoldásában, de akár az is, ha a MOB-elnök aktívan részt vesz az egyes sportágak belföldi, illetve nemzetközi kapcsolatainak segítésében. Hangsúlyozta a sportágakon átívelő kérdések fontosságát, ilyen például

  • a sportolói életút program, vagy
  • a közreműködés a nemzetközi sporttudományos know-how magyarországi becsatornázásában.

"Az elmúlt időszakban folytatott egyeztetéseim során az egyes sportági szövetségek rengeteg dolgot felsoroltak, hogy miben tudna nekik a MOB sportágspecifikusan segíteni, és ezek négyötöde nem pénzkérdés" – fogalmazott.

Hajdu Balázs, aki 2005-től a Nemzetközi Finndingi Szövetség elnöke és 2008-tól a vitorlás világszövetség alkotmányügyi bizottságának tagja, úgy vélekedett, a nemzetközi sportdiplomáciában rendkívül lényeges, hogy az nem lehet öncélú: "A nemzetközi sportdiplomácia jelentős részben annyit ér, amennyit abból itthon a sportolóink, sportszakembereink és a szövetségeink érdekében hasznosítani lehet" – jelentette ki.

"A MOB-nak a magyar sportéletben kikezdhetetlen és hiteles szakmaiságot kell képviselnie" – foglalta össze elképzeléseit Hajdu Balázs, aki pozitívan látja megválasztási esélyeit.

"Igyekeztem a legjobb tudásom szerint összerakni egy programot, amely innentől számonkérhetővé is vált. Ezzel kerestem meg a szövetségeket, mert kíváncsi voltam a véleményükre, és pozitívak a visszajelzések.

Kiegyenlített küzdelemre számítok"

– mondta.

A 2017-ben megválasztott, pozíciójában 2020 júniusában megerősített eddigi elnök, Kulcsár Krisztián a december 30-i közgyűlésen a maga által kezdeményezett bizalmi szavazásban nem kapta meg a támogatói többséget, ezután január 31-i hatállyal lemondott.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×