eur:
390.55
usd:
364.29
bux:
68308.82
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Sergio Agüero világbajnoki ezüstérmes argentin támadó (j) fényképezésen vesz részt a barcelonai Camp Nou stadionban 2021. május 31-én. 32 éves futballista az angol bajnok, Bajnokok Ligája-döntős Manchester Citytől az FC Barcelona labdarúgócsapatához szerződött.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Leendő apósa csúcsát döntötte meg 15 évesen

Nehéz lenne vitatkozni az angol sajtó megállapításával: Sergio Agüero személyében a Premier League történetének leghatékonyabb tengerentúli gólszerzője jelentette be a visszavonulását. Ott mást értenek a tengerentúli (overseas) kifejezésen, értsük úgy, ahogyan ők gondolják: Kun Agüero a PL eddigi legjobb külföldi gólszerzője. Sztárként gondolnak rá más korábbi klubjai közül az Independienténél és az Atlético Madridnál is – és nagyon tiszteletre méltóan köszönt el tőle utolsó klubja, az FC Barcelona is.

Sergio Leonel Agüero del Castillo gyerekként lett élvonalbeli futballista, 15 évesen és 35 naposan (2003. július 7-én, a San Lorenzo ellen) debütált az argentin élvonalban. Nem akárkinek a csúcsát döntötte meg: Diego Armando Maradonáét, aki egyébként később az apósa lett. 2006-ig játszott az Independientében, utolsó idényében, 17 évesen, 36 mérkőzésen 18 gólt szerzett.

Kiskorú volt még, amikor elfogadta az Atlético Madrid ajánlatát (akkori léptékkel is rengeteget, 23 millió eurót fizetett érte a spanyol klub), minél hamarabb az európai elitben akart futballozni. Tizennyolc évesen alapember lett Spanyolország egyik legnépszerűbb klubjában, ahova remek ajánlólevéllel érkezett: 2005-ben junior világbajnok lett idősebb társai között az argentin válogatottal Hollandiában, ott kötött szoros barátságot a torna legnagyobb csillagjával, Lionel Messivel. Messi a következő U20-as vb-n már túlesett a korhatáron, Agüero vezérként segítette Kanadában újabb világbajnoki címhez az Albiceleste juniorjait. Őt választották a torna legjobb játékosának és elnyerte a gólkirályi címet is.

Addigra már, bőven az Atlético játékosa volt. Miután Fernando Torres elhagyta „a matracosokat” minden korábbinál nagyobb teher szakadt a nyakába. Ám könnyed természetességgel lett az Atlético Madrid támadószekciójának ékköve (nem elfeledkezve, persze, Diego Forlán remekléséről sem), az Atlético játékának gyújtószikrája, az a játékos, aki a tehetségének egyetlen ecsetvonásával képes átrajzolni a mérkőzések végeredményét. 2008-ban harmadik lett a spanyol liga góllövőlistáján, csak Daniel Güiza és Luis Fabiano előzte meg. A Marca ankétján, a Di Stefano-díjért, második lett, mint a bajnokság második legjobb játékosa. A következő, a 2008–2009-es idényben kettővel kevesebb gólig, 17-ig jutott. A harmadikban akadtak gyengébb periódusai, de így 12 góllal zárt. Minden sorozatot figyelembe véve, 188 mérkőzésen 74 gólt szerzett az első három évben az Atlético Madrid játékosaként. Az Európa Liga győztese lett 2010 májusában.

Részt vett a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon, ahol apósa, Diego Maradona volt a válogatott szövetségi kapitánya. (Maradona kisebbik lánya, Giannina volt 2012-ig a felesége, 2009 februárjában született közös gyerekük, Diego Maradona első unokája, Benjamin.)

A vb után újabb nagyszerű klubidényt produkált, 41 tétmérkőzésen 27 gólt szerzett az Atléticóban. A következő nyáron a Manchester City körülbelül 40 millió eurót fizetett érte. Nincs ma ember a város kék felében, aki ne vallaná akár eskü alatt is, hogy az utolsó centig megérte.

Öt bajnoki címben volt részes, az elsőt szinte neki köszönhette a City. Az utolsó forduló utolsó meccsének utolsó percében lőtte a kapuba a labdát… A bajnoki címek mellett nyert még egy FA-kupát és öt Ligakupát. Valójában csak a Bajnokok Ligája megnyerése maradt ki klubpályafutásából.

Az angol sajtó számtalan érdekességet vett elő a visszavonulása után, olyan evidenciákon kívül is, mint hogy ő a Manchester City történetének gólkirálya. A Premier League-ben csak Alan Shearer, Wayne Rooney és Andy Cole talált nála többször a kapuba. Senki sem szerzett nála több gólt egyetlen klubban.

Tizenkét mesterhármast szerzett a Premier League-ben, mindenkinél többet, megelőzte a korábbi csúcstartó Alan Shearert (11) és a liverpooli Robbie Fowlert (8). A legalább ötven gólt elért játékosok közül a PL-ben neki a legjobb játékperc/gól mutatója, 108 percenként szerzett gólt. Thierry Henry, Mohamed Szalah, Harry Kane és Ruud van Nistelrooy követi őt, még 28 teljes mérkőzést, 2520 játékpercet játszhatott volna, egyetlen további gól nélkül is övé lenne a rekord.

Formája állandóságára jellemző, hogy hat idényben is eljutott legalább 20 bajnoki gólig, ilyen szempontból csak egy jobb akad nála: Alan Shearer.

S a legszebb: ha csupán az Arsenal, a Chelsea, a Leicester, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham elleni rangadókon elért góljait vennénk figyelembe, az övé lenne a negyedik legjobb mérkőzés/gólátlag a Premier League-ben.

Mindössze öt mérkőzés és egy gól jutott neki a Barcelonában, majd kiderült, hogy szívpanaszai miatt bölcsebb visszavonulnia.

Meghozta a legjobb döntést: nem kockáztat.

A 21. századi futball eddigi egyik legjobb csatáraként lépett le a színről.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×