eur:
389.71
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hasimoto Szeiko, a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság elnöke egészségügyi szakértőkkel tárgyal a koronavírus-járvány megfékezéséről Tokióban 2021. április 30-án. Japánban az új variánsok miatt megnőtt a fertőzések száma ezért több prefektúrában veszélyhelyzetet rendeltek el. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik külföldi nézők nélkül. Felmerült, hogy a játékokat zárt kapuk mögött rendezzék, de erről még nem született döntés.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kato Isszei

Határozott igen az olimpiarendezés mellett

A tavalyról idénre áttett tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke kizárta a játékok újabb halasztásának, illetve törlésének a lehetőségét.

Az ismételt határozott állásfoglalásra azért volt szükség, mert már a városvezetésben, valamint orvosi szakértői körökben is kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az olimpia és a paralimpia lebonyolítható-e biztonságosan a jelenlegi pandémiás helyzetben, miközben felmérések egymás után azt mutatják, hogy a lakosság többsége ellenzi az idei rendezést.

"Nem tudunk újból halasztani"

- szögezte le Hasimoto Szeiko a Nikkan Sports című lapnak nyilatkozva.

A japán szervezők márciusban jelentették be, hogy a világjárvány miatt külföldről nem érkezhetnek szurkolók és önkéntesek az olimpiára, valamint a paralimpiára, arról viszont még nem született döntés, hogy a hazai nézőket beengedik-e a versenyekre. Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet a minap, hogy a felhevült, kiabáló, ölelkező szurkolók fertőzésveszélyt jelenthetnek.

Olimpiai edzőtáborozásoknak, egyéb eseményeknek otthont adó városok közül már több jelezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy az érkező vendégek különböző vítusvariánsokat terjeszthetnek majd el és egészségügyi kapacitásokat foglalhatnak le.

Az ázsiai ország a koronavírus-járvány negyedik hullámában van, az átoltottság pedig nagyon alacsony, ráadásul Tokióban június végéig meghosszabbították az egészségügyi vészhelyzetet.

A tokiói szervezőbizottság, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozta, hogy az olimpia mindenki számára biztonságos lesz.

A nyári játékok július 23-tól augusztus 8-ig tartanak, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×