INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

rivasz-tóth norbert

gerelyhajítás

atlétika-vb

A dohai Kalifa Nemzetközi Stadion, a katari atlétikai világbajnokság helyszíne 2019. szeptember 25-én, két nappal a vb kezdete előtt.

Megdőlt a gerelyhajítás országos csúcsa

Infostart / MTI

Saját, tavalyi eredményét javította meg Rivasz-Tóth Norbert a dohai atlétikai világbajnokságon.

Rivasz-Tóth Norbert 83,42 méteres országos csúccsal bejutott a gerelyhajítás döntőjébe szombaton a dohai atlétikai világbajnokságon.

A két éve U23-as Európa-bajnok versenyző egy héttel a vb előtt került be a csapatba, mivel a vb-szintet (83,00 m) nem sikerült megdobnia, de 82,26 méteres eredményével befért a 32-es mezőnybe. Azóta 82,44 méterre javította idei legjobbját.

Dohában viszont 84 méterben határozták meg a selejtezőszintet, ehhez a magyar dobónak meg kellett javítani 83,08-as országos csúcsát. Rivasz-Tóth Norbert ezt meg is tette, elsőre 83,42 méterig hajította a gerelyt, és saját, 2017-es magyar rekordját adta át a múltnak.

Másodikra 81,06-ot, harmadikra 77,27-et dobott, és csoportjában a hatodik helyen végzett. Összesítésben a 9. helyen lett döntős.

"Nagyon reméltem, hogy előbb-utóbb kijön a lépés, mert nagyon hosszú ez a szezon" - nyilatkozott a 23 éves Rivasz-Tóth. - "Február elején kezdtünk, igyekeztem minél jobban a 83 méter felé haladni, mert az volt a vb-szint. Ez nem sikerült, csak már szeptemberben, akkor dobtam 82,44-et. Várni kellett a kijutásra, ami elég körülményes volt, nem sokkal a vb előtt derült ki, de szerencsém van, hogy a gerelyhajítást a vb vége felé rendezik."

Hozzátette, bár a bemelegítésnél még kereste a technikát, de érezte, jó formában van.

"Most várom, elég lesz-e a döntőhöz. Ilyen eredmény elegendő szokott lenni, de ez csak a statisztika" - fogalmazott, amikor még nem ismerte a másik csoport eredményeit.

Búcsúzott többek között két német, az olimpiai bajnok Thomas Röhler és az Eb-ezüstérmes Andreas Hoffmann, valamint az idei negyedik legjobb eredménnyel rendelkező litván Edis Matusevic.

A gerelyhajítás fináléját vasárnap magyar idő szerint 18.55 órakor rendezik.

Továbbiak

A szombati volt a "legmagyarabb" nap a vb-n, öt versenyző is bemutatkozott. Az alaphangot Rivasz-Tóth Norbert adta meg.

Kozák Luca 100 m gáton futamában negyedik lett 13.00 mp-cel, így helyezéssel került elődöntőbe. A következő futamban Kerekes Gréta 13.11 mp-t futott, ötödikként ért célba, összesítésben pedig három századdal lemaradt a továbbjutásról. A vasárnapi elődöntőben Kozák Luca 18.02 órakor az első futamban áll rajthoz.

A női távolugrás selejtezőjében Nguyen Anasztázia 6,08 és 6,44 után harmadikra 6,54 métert ért el, ami a 11. helyet és a finálét jelentette számára.

Farkas Petra, az idei U23-as Eb ezüstérmese elsőre 6,08 métert ugrott, aztán 6,44-re javított, majd 6,20-szal zárt. Összesítésben a 23. helyen végzett. A női távolugrás döntője vasárnap magyar idő szerint 18.15 órakor kezdődik.

Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018