eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke beszédet mond a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 7-én. A pártot 18. éve vezető Merkel utódját ezen a napon választják meg a kongresszuson. A tisztségre három jelölt pályázik: Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Elbúcsúzik Angela Merkel

Angela Merkel német kancellár politikából való visszavonulása újabb jeleként elbúcsúzik a Facebook-fiókjától.

"Ismeretes Önök előtt, hogy már nem vagyok a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, s ezért bezárom Facebook-fiókomat" - közölte Merkel videóüzenetében.

A kancellár beszélt arról is, hogy tevékenységét továbbra is nyomon lehet majd követni a német kormány Facebook-oldalán, vagy az Instagram üzenetküldő szolgáltatáson.

Több mint 2,5 millió felhasználó lájkolta eddig a német kancellár oldalát, amely a 64 éves kereszténydemokrata politikusnő munkássága mellett személyes információkat is tartalmaz, így például az, hogy Richard Wagner német zeneszerző és a brit Beatles együttes kedvencei közé tartoznak. A mikroblogon osztotta meg azt az információt is, régóta arról álmodik, hogy egyszer a transzszibériai vasúttal Moszkvából Vlagyivosztokba utazzon.

Merkel népszerűségét mutatja, hogy 2,5 millió követőjével megelőzte európai szövetségesét, Emmanuel Macron francia elnököt, akinek Facebook-oldalát 2,3 millióan követik, s jócskán túlszárnyalja Theresa May brit miniszterelnök 503 ezer követőjét a közösségi oldalon.

Angela Merkel október végén jelentette be, hogy befejezi pártvezetői tevékenységét, a kormányfői tisztséget pedig legfeljebb a hivatali ciklus végéig, 2021 őszéig tartja meg és utána visszavonul a politikából.

Búcsúvideójának feltöltését követő percekben különböző nyelveken, válaszbejegyzések százai özönlötték el mikroblogját. Az üzenetek jelentős része a kancellár 2015-ben hozott döntésével foglalkozott, amellyel megnyitotta Németország határait a szíriai menekültek százezrei előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×