eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fernando Gaviriáé az első szakaszgyőzelem a Touron

Fernando Gaviria, a Quick-Step Floors kolumbiai versenyzője nyerte a 105. Tour de France országúti kerékpáros körverseny első szakaszát, így ő viselheti vasárnap az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A 201 kilométeres szakaszon sprintbefutó döntött, a második helyen a szlovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), míg a harmadikon a német Marcel Kittel (Katyusa-Alpecin) ért célba.

Gaviria 2004 óta az első kerékpáros, aki újoncként nyerte meg az első szakaszt a Touron, akkor a svájci Fabian Cancellarának jött össze ez a bravúr.

Az egyhangú szakaszt a hajrához közeledve előbb egy mezőnybukás tette izgalmassá - szétszakadt az élboly, amelynek kétharmada elveszítette a lendületét -, majd a címvédő brit Chris Froome bukott, és kötött ki a pálya széli mezőn. A 33 éves kerekes - aki már négyszer diadalmaskodott a Touron, ötödik sikerével pedig beállítaná a rekordot és csatlakozna Jacques Anquetilhez, Eddy Merckxhez, Bernard Hinault-hoz és Miguel Indurainhoz - így négy kilométerre a cél előtt közel 400 méteres hátrányt szedett össze az élen haladókhoz képest. Ez a folytatásban még tovább nőtt, végül a szakaszgyőztestől 51 másodpercet kapott.

Az esélyesek közül Nairo Quintana a hajrában kapott defektet, így Froome-hoz hasonlóan ő is jelentős, de még a britnél is nagyobb hátrányt (1:15 perc) szedett össze az első szakasz végén.

Eredmény, 1. szakasz, Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte, 201 km:

1. Fernando Gaviria (kolumbiai, Quick-Step Floors) 4:23.32 óra

2. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) azonos idővel

3. Marcel Kittel (német, Katyusa-Alpecin) a. i.

A mezőnyre vasárnap a Mouilleron-Saint-Germain és La Roche-sur-Yon közötti 182,5 kilométeres sík szakasz vár. A 105. Tour de France-on a július 29-i, párizsi befutóig 3351 kilométert teljesít a mezőny.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×