eur:
389
usd:
360.91
bux:
68687.45
2024. május 7. kedd Gizella
A katalán sportlap nem viccel: „Forza, Juve!”

A katalán sportlap nem viccel: „Forza, Juve!”

A madridi Marca szerint a legjobb védelem találkozik ma este, a cardiffi Bajnokok Ligája-döntőben a legjobb csatársorral. A napilap ma reggeli címlapja egy órát mutat, amelynek tizenegy száma az eddigi BEK/BL-győzelmekre utal, a 12-es a két csapat címere. A Gazzetta dello Sport felszólítja a torinóiakat, hozzák haza a kupát. A „semleges” (?) barcelonai Sport fogalmaz a legegyértelműbben: Forza, Juve, azaz Hajrá, Juve! Ma este 20.45-től: Real Madrid–Juventus.

A Marca azt is megállapította, hogy a Real Madrid kilencven percnyire van a tizenkettedik BEK/BL-győzelmétől, az AS felsorakoztatott nyolc olyan korábbi madridi klasszist (köztük Ziane-t, Figót, Karembeu-t, Seedorfot, Roberto Carlost), aki a Juve legutóbbi címnyerése óta nyerték már meg a királykategória trófeáját. A barcelonai napilapok hirtelen ráébredtek, mennyire imádják a Juvét. Nemcsak a Sport, hanem az El Mundo Deportivo is, amely a korábbi Barça-sztárt, Daniel Alvest, a Juve egyik kulcsemberét ünnepli, aki azt is közölte, hogy a Barcleona még mindig a vérében van. Az AS-ben azt is mondta, hogy senki sem nyert annyiszor a Real Madrid ellen, mint ő.

Zinedine Zidane bókolt egyet leghíresebb játékosának, Cristiano Ronaldónak, mondván, jobb játékos nála. Azt azért gondolhatjuk, hogy egy ilyen kijelentést olvasva a világon több százezer Zidane-rajongó felhorkant. Zidane, aki éppen tizenöt éve a BL-döntők történetének egyik leglátványosabb góljával segítette Glasgow-ban a kilencedik BEK/BL-győzelemhez a Real Madridot, ha megnyri csapatával a ma esti döntőt, a Bajnokok Ligája történetének első címvédő edzője lesz. Nem szólva arról, hogy a BEK-korszakot is beleszámítva, a sorozat 1955 óta íródó történetének első edzője lenne, aki még nem is egészen másfél éve az elitben dolgozva már kétszeres bajnok edzőnek mondhatja magát.

A katalán sportlap nem viccel: „Forza, Juve!”

Persze, születhetnek további rekordok is. A Real Madrid sikere esetén a királyi klub tizenkétszeres bajnok lesz, ez az elmúlt napokban viszonylag sokat publikált adat. A BL 1992 óta íródó historiájában a hatodik elsőségét érné el, ami szintén rekord. Öt olyan futballista akad mindössze, aki eddig két különböző BL-döntőben is szerzett gólt (Raúl, Eto'o, Messi, valamint Cristiano Ronaldo és Sergio Ramos), a a portugál és Ramos csúcstartóvá lépne elő egy újabb góllal . (Illetve Marcelo, Bale és Morata csatlakozhat a két döntőben is gólt szerzőkhöz.)

Még mindig maradva a Real Madrid diadalánál: a BL-történetben ez lenne a tizedik spanyol elsőség, ami óriási fölényt jelentene, tekintve, hogy az olaszok, a második legsikeresebb nemzet, ötnél járnak.

Tizenhárom olyan futballistát ismer a sportág történelme, akik már két különböző klubbal is megnyerték a BL-t, közülük Cristiano Ronaldo és Toni Kroos pályára is lép. Három csatlakozhatnak ezen elitkörhöz: Sami Khedira, Mario Mandžukić és Daniel Alves. A brazil, ha a győztes oldalon zárja az estét, az európai trófeák számát tekintve utoléri az eddigi listavezetőt, Paolo Maldinit. Mandžukić és Morata csatlakozhat a szerb Velibor Vaszovicshoz (1966 Partizan, 1969 Ajax), valamint Cristiano Ronaldóhoz (2008 Manchester United, 2014 Real Madrid), mindössze ketten szereztek eddig két különböző klub színeiben is gólt a BEK/BL-döntőkben. Ronaldo egyébként a királyi klub tagjaként játszott eddigi négy, a Juventus elleni mérkőzése mindegyiként szerzett gólt. A mostani idény góllövőlistáján egy góllal áll Lionel Messi mögött – azaz a egy gólt szerez, holtversenyes első. Ebben az esetben sorozatban ötödször, pályafutása során hatodszor lenne a BL gólkirálya. Mivel biztosan vagy ő, vagy Messi lesz a 2016–2017-es idény legjobb góllövője (ha csak nem rúg Higuaín vagy Benzema hét gólt), az máris kijelenthető, a BL legutóbbi tíz idényében, beleértve a mostanit is, vagy Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo lett az idény gólkirálya, vagy (2014–2015-ben) egyik gólkirálya.

Massimiliano Allegri azt mondta, ördöginek kell lennie a játékosainak. Köztük annak a kettőnek is, aki korábban a Real Madrid tagja volt: Gonzalo Higuaínnak és Sami Khedirának. A madridi oldalon egy ex-juvés akad a keretben, Álvaro Morata, aki egyben a torinói klub történetében a legutóbbi BL-döntős gólt szerezte.

A spanyol lapok erősebben, az olaszok szelídebben sugallják: a cardiffi meccs nagyban befolyásolhatja a 2017-es aranylabda-szavazás végeredményét is. Ahogyan az AS írta: „Cristiano és Buffon az aranylabdáért játszanak”

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×