eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiszámoltuk, mennyit bukik Hosszú Katinka

Kiszámoltuk, mennyit bukik Hosszú Katinka

Több tízmillió forinttól esik el Hosszú Katinka azáltal, hogy a nemzetközi szövetség jelentősen átalakította a 2017-es úszó világkupa-sorozat szabályait.

Hosszú Katinka és edző-férje, Shane Tusup a 2012-es olimpia kudarca után határozta el, hogy komolyan veszik a világkupa-sorozatot. Az úszó ennek minden állomásán elindult, nem egyszer 10-12 számban is rajtkőre állva a kétnapos viadalok alatt. A cél az volt, hogy elérjék, Hosszú Katinka folyamatosan a legmagasabb szinten tartsa magát, ne egy-egy világversenyre hegyezze ki a formáját, és amikor eljön az olimpia, azt is ugyanolyan versenyként élje meg, ne érezzen plusz nyomást. Hogy ez sikerült, azt a Rióban szerzett három arany- és egy ezüstérem bizonyította.

Az új szemlélet, a versenyzés közbeni edzés mellett a világkupában remekül lehetett keresni is. Hosszú Katinka az elmúlt években rendre a legtöbb pénzdíjat kapta a FINA-tól: az egyes versenyszámokban elért dobogós helyezések mellett plusz pénz járt a világcsúcsokért, a klaszterek - három egymás utáni verseny - és az összesítés legjobbjainak is. Számításaink szerint az elmúlt öt évben 1 635 750 dollárt (450 millió forintot) keresett.

A FINA ugyanakkor az új szezonban változásokat vezet be. Ezek közül a legfontosabb korlátozás, hogy egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat.

„Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén...de mást nem” - írta feldúltan közösségi oldalán a háromszoros olimpiai bajnok. Hosszú Katinka szerint a lépéssel csak azt érik el, hogy unalmasabb legyen az úszás.

Edző-férje is megszólalt. „Ez összetöri a szívemet, és rosszul leszek tőle - írta Shane Tusup Instagram-oldalán. – Ahelyett, hogy a döntéshozó testület bátorítaná és példaként hozná fel arra, mit jelenthet a sport és mire lehet képes a jövő generációja, úgy határoztak, hogy korlátozzák a lehetőségeit, lerombolják a versenyelőnyét és határt szabnak a show-ra gyakorolt személyes hatásának.”

This breaks my heart and makes me sick. I have watched a swimmer with amazing talent, kill herself working unbelievable hours honing her craft and developing her skills so that she would a have a competitive advantage on the rest of the competition. All so that she could make a profession out of her passion and to be an inspiration and guiding star to what the sport was capable of being if you work hard and dedicate yourself. And what does she get? Instead of the sports governing body embracing her and using her a great example of what the sport can be and where future generations can take the sport, they decided to limit her participation, destroy her competitive advantage and limit her individual impact on the show. Worst of all what does this do, shows all the future generations of swimmers and fans that in the end, you will never truly be appreciated for your effort and that there isnt really any reason for working so hard as the rules will simply change to eliminate your hard earned advantage.

Shane Tusup (@tusup11) által megosztott bejegyzés,

A FINA reagálásában közölte: az úszó technikai bizottság előterjesztése alapján, az elmúlt évek során elhangzott kritikák alapján döntött úgy, hogy megváltoztatja a rövidpályás világkupa lebonyolítási rendjét.

A még Budapesten tartózkodó Cornel Marculescu ügyvezető igazgató azt mondta, hogy egy év tapasztalatai alapján vonják le végső következtetéseket, hogy az újítás beválik-e.

A világkupa megrendezése több mint 6 millió dollárba kerül a FINA-nak, ebből több mint 2 millió a pénzdíj. A FINA szándéka, hogy ne csak néhány, hanem minél több világklasszis úszó vegyen részt a sorozaton, és hogy az a lehető legizgalmasabb legyen. Ennek elősegítése érdekében a legjobbak mindennemű költségét a FINA magára vállalja – közölte Marculescu, aki szerint semmilyen szempontból sem kedvező, hogy alig 40 nappal a vizes világbajnokság előtt a rendező ország legjobb versenyzője ütközik a sportági szövetség vezetésével.

A pénzdíjak emelkedtek, hiszen a korábbiakkal ellentétben nem az első három, hanem az első hat helyezett részesül anyagi elismerésben. Az első helyezés továbbra is 1500 dollárt ér, a további helyezések után pedig 1000, 500, 400, 300 és 200 dollár jár. Továbbra is 100 ezer dollárt kap az összetett pontverseny győztese, 50 ezret a klaszter legjobbja, és 10 ezer jár a világcsúcsok után.

Figyelembe véve, hogy Hosszú Katinka már csak négy számban indulhat, ha valamennyit megnyeri, akkor 6 ezer dollár üti a markát. Mivel a világkupa-sorozat kilenc állomásból áll, így ezeken összesen 54 ezret kereshet a legjobb esetben. További 150 ezret kaphat a klaszterek megnyerésével és 100 ezret az összesítés legjobbjaként. Így

a következő szezonban optimális esetben 304 ezer dollárral lehet gazdagabb.

Az előző három évből kétszer is 380 ezernél nagyobb összeget zsebelt be a világkupán, így a veszteség legalább nagyjából 80 ezer dollár, vagyis 22 millió forint.

Az idei világkupa-sorozat augusztus 2-án kezdődik Moszkvában.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×