eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kikapott az Eger, a Pro Recco a bronzérmes

A Pro Recco végzett harmadik helyen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája budapesten hatos döntőjében, miután a szombati bronzmérkőzésen fölényesen, 15-6-ra legyőzte a ZF-Eger együttesét a Duna Arénában.

A februárban elkészült Duna Aréna megnyitójával indult a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének szombati helyosztós programja.

Az ünnepélyes eseményen szinkronúszó- és műugró-bemutatót követően Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, a Duna Aréna a magyar nemzet közös munkájának az eredménye.

"Magyar mérnökök által megálmodott terveket magyar építészek váltották valóra, és világszínvonalú nemzetközi eseményeknek otthont adva magyar tehetségeink sikereinek színhelye lesz már a mai napon is" - mondta. Hozzátette, a magyarok már többször bizonyították, hogy összefogásuk erejével emberfeletti teljesítményre képesek. - "Ennek rendkívüli példája a Duna Aréna tervezése és megépítése is, amellyel hamarosan az egész világ csodálatát kivívhatjuk, és tudjuk, ez a siker közös, mindannyiunké."

Kitért rá, azért fontos a rangos világesemények megrendezésének támogatása, mert ezek az ország jó hírét viszik a világba.

"Idevonzzák a sportolókat és a sportkedvelő turistákat, munkahelyeket teremtenek, élénkítik a sportgazdaságot és népszerűsítik a sportot" - folytatta Szabó Tünde.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos leszögezte, Magyarország úszásban is, vízilabdában is a világ elitjébe tartozik.

"Igazi pólós nemzet vagyunk, reméljük ez bebizonyosodik ma is, amikor először van nemzetközi döntő itt. Hajrá Eger, hajrá Szolnok, hajrá magyarok!" - utalt a férfi vízilabda BL hatos döntőjére, amely a nyári vizes világbajnokság fő helyszínén, a világrekord idő alatt és költségkereten belül elkészült Duna Arénában zajlik. A tornán a ZF-Eger a bronzéremért a nyolcszoros győztes olasz Pro Reccóval, míg a Szolnoki Dózsa-Közgép a fináléban a címvédő horvát Jug Dubrovnikkal mérkőzik.

"Megcsináltuk, sikerült. Budapest készen áll. Minden más felújítás is időben elkészül majd, több és jobb vízfelület áll mindenki rendelkezésére Budapesten a világbajnokság után" - folytatta köszöntőjét. "A Duna Aréna mindannyiunké: otthona a kicsik úszásoktatásának, edzőbázisa a korosztályos és felnőtt vizes sportoknak, büszke helyszíne rangos versenyeknek, és újabb, télen-nyáron nyitott sokmedencés uszodája a nagyközönségnek, a szabadidős sportolóknak. Ezek a fejlesztések a világverseny után is a budapestiek és Magyarország javára válnak és évtizedekig használjuk őket a hétköznapokban" - hangsúlyozta.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint fontos, hogy azok, akik akár sportolóként, akár szurkolóként vannak jelen, jó élményekkel távozzanak. Mint mondta, biztos benne, hogy színvonalas sportesemények helyszíne lesz majd a Duna Aréna.

"Budapest az úszósportok Mekkája, ez az aréna pedig olyan uszoda, amely méltó a magyar vízilabda múltjához" - emelte ki Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke. Hozzátette, büszkeséggel tölti el, hogy a fantasztikus létesítményt vízilabda-eseménnyel avatják, ahol ráadásul két magyar csapat is érdekelt az éremcsatározásokban.

Az Aréna építése 2015 májusában kezdődött. Elkészültével jelentősen növekedett a sportolásra, mozgásra alkalmas vízfelület a fővárosban: két 50 méteres medence, egy műugró-medence, egy gyerekmedence valamint egy pezsgőfürdő, konditerem és számos a versenysportokat kiszolgáló helyiség várja a sportolókat. A beruházás kiadásait a kormány 49 milliárd forintban maximálta, amit a megvalósítás során nem léptek túl. Az összegből felépült maga az aréna, valamint a környező műtárgyak, a csaknem egy kilométeres árvízvédelmi gát, a közművek, megvalósult a közlekedésfejlesztés. Ugyancsak e keretből épültek az ideiglenes lelátók, a csatornavédelem, de benne van az aréna vb utáni visszaalakításának és a bontásoknak a költsége, illetve a tartalékkeret is.

A bronzmérkőzést a nyolcszoros győztes Recco kezdte jobban az első szombati összecsapást: a nyitónegyedben gyorsan kétgólos előnyre tett szert Di Fulvio és Aicardi révén. Ezután mindkét edző időt kért, majd előbb Ivovic növelte háromra a különbséget, aztán Cuk talált be ötméteresből.

A második nyolc percnek ismét az olaszok vágtak neki határozottabban, Di Fulvio megint betalált. A Pro Recco játékát rendkívül hatékony védekezés jellemezte, elöl pedig célra törőek voltak az olaszok, centerből, távolról és fórból is eredményesnek bizonyultak (5-1). Ivovic gyors ellentámadás utáni góljára Vapenski felelt, ám a harmadszor betaláló montenegrói újra visszaállította az ötgólos előnyt a nagyszünetre (7-2).

A fordulást követően Vapenski dühből ellőtt labdája talált utat a rövid felsőbe, az ellentámadásból Sukno hosszú lóbálás után bombázott védhetetlenül Mitrovic feje fölött a kapuba. A felsőléc segítségével megszületett az első magyar játékos által szerzett gól Erdélyi jóvoltából, védekezésben azonban újfent hibázott a magyar csapat, amit az egyedül hagyott Sukno büntetett kíméletlenül. A negyed felénél, ötgólos hátrányban (9-4) Dabrowski Norbert időt kért, ám ez sem segített, a következő támadások is eredménytelennek bizonyultak, míg Sukno fórból újra betalált.

A záró felvonás elején a Recco már rendkívül felszabadultan játszott, kockázatos passzokat is bevállaltak játékosai, ennek eredményeképp Filipovic előbb akcióból, majd ötméteresből is gólt szerzett (12-4). Di Fulvio precíz lövése után Cuckovic elhajlásos bombája jelentett apró szépségtapaszt az Egernek, amely tavaly hatodikként zárt. Hogy ezúttal nagy különbségű vereséggel lett negyedik, arról Ivovic gondoskodott legfőképp, aki megtalálta a helyet a kapuba időközben beállt Csiszár válla fölött. Hosnyánszky távoli lökete, majd Figlioli emberelőnyös gólja zárta a találkozót, amelyet kilenc góllal nyert meg a Pro Recco.

"Az első pillanattól kezdve látszott, hogy a Recco ma más sebességgel vízilabdázik. Más dimenzióban pólózott, nem tudtunk vele mit kezdeni - értékelt az M4 Sporton Dabrowski Norbert. - Nyerni jöttünk ide, sajnálom a szurkolóinkat és a játékosaimat is, hogy csak az első napon tudtuk győzni, mert nagyon sokat dolgoztunk egész évben. Rettentő volt nézni, hogy a játékosaim feje benne van a guillotine-ban." Eredmény, a 3. helyért:

Pro Recco - ZF-Eger 15-6 (3-1, 4-1, 3-2, 5-2)

Gólszerzők: Ivovic, 4, Sukno, Di Fulvio 3-3, Filipovic 2, Aicardi, Bodegas, Figlioli, illetve Vapenski 2, Cuk, Erdélyi, Cuckovic, Hosnyánszky

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×