eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: "Amikor Önök dobogóra lépnek, nagyszerű érzés magyarnak lenni"

Az olimpiai és paralimpiai sikerek összekötik a magyarokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, ahol Áder János államfővel és Kövér László házelnökkel állami kitüntetésben részesítette a riói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett sportolókat.

Amikor önök dobogóra lépnek, nagyszerű és határtalan érzés magyarnak lenni, amely "összeköt minket" Erdélytől a Felvidékig, Ausztriától Amerikáig - fogalmazott a Kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt a kormányfő.

Mint mondta, az olimpiai, paralimpiai érmesek az egész nemzet példaképei lettek, "a mi hőseink, akiktől megtanulhatjuk, hogyan győzhetjük le lovagias küzdelemben ellenfeleinket".

Közölte: meggyőződése, hogy ma Magyarországon egy kisgyermek nem sportösztöndíjak vagy új sportlétesítmények miatt kel fel hajnalban edzésre indulni, hanem hogy ő lehessen egyszer az új Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Szász Emese vagy éppen Cseh László.

Ahhoz persze, hogy a legjobbak és a legelszántabbak elérhessék céljukat, kellenek úszómedencék, csarnokok, ösztöndíjak és példaképek is - tette hozzá. Azt ígérte, a kormány ezután is mindent megtesz azért, hogy minél több gyermek léphessen erre az útra.

Orbán Viktor szerint az olimpia megrendezéséért vívott küzdelemben is talán a magyar olimpikonok és paralimpikonok lehetnek a legjobb példaképek. A "közös álomnak", az olimpia megrendezésének megvalósítása "egyre közelebb araszolgat" - jegyezte meg.

"Ha azzal a lelkesedéssel és kitartással dolgozunk a budapesti olimpiáért, amit Rióban önöktől láttunk (...), ha sikerül a fülünk mellett elengedni a cinikusok huhogását", és ha a szerencse is meglesz hozzá, akkor "Dávid legyőzhet két Góliátot is" - utalt a Budapest mellett a 2024-es nyári játékok megrendezésére pályázó másik két városra, Párizsra és Los Angelesre.

A riói érmeseknek gratulálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: ami az olimpián történik, az egy versenyzőnek már csak a hegy csúcsára vezető ösvény legutolsó szakasza, igaz, a legmeredekebb, ahol már levegőt is alig kap az ember.

"Most, amikor megemeljük a kalapunkat az összes kijutott versenyző előtt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen végeztek, magunk előtt látjuk sportolóink egész pályafutását: a végeláthatatlannak tűnő edzéseket, a versenyek hosszú sorát, izzadságot, könnyeket, sérüléseket, a kudarcok utáni újabb és újabb talpra állásokat" - mondta.

Már az esélyig eljutni is rendkívüli teljesítmény - folytatta, megjegyezve, hogy nem mindenkinek sikerül "fülön csípni" ezt az esélyt például fáradtság vagy balszerencse miatt, egészségi vagy lelki okokból, vagy éppen egy vitatható bírói ítélet miatt.

A játékokon érmet szerzők nem pusztán a legjobbak közé tartoznak saját sportágukban, hanem a legjobbak legkiválóbbjai - méltatta a dobogósokat.

A kormányfő azt is megjegyezte, hogy a magyar szurkolók néha igazságtalanok, de amilyen túlzásokra ragadtatják magukat egy-egy kudarc után, olyan "túláradóan hódolunk bajnokainknak".

"A kiegyensúlyozott, mértéktartó ítéletalkotás, ha sportról van szó, messze elkerül bennünket" - fogalmazott.

Az éremtáblázaton elért magyar helyezést úgy kommentálta: ha azt összevetik az ország népességével, világpolitikai és -gazdasági súlyával, az eredmény még fényesebb.

A magyar sportolók a riói olimpián 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek, míg a paralimpiáról egy arannyal-, nyolc ezüsttel- és kilenc bronzéremmel térhetett haza a küldöttség.

A kitüntetettek:

Magyar Érdemrend Középkeresztje, a csillaggal:

-----------------------------------------------

Cseh László úszó, Hosszú Katinka úszó, Kozák Danuta kajakozó, Sors Tamás úszó, Vereczkei Zsolt úszó, valamint Kulcsár Győző és Anatolij Petrov edzők.

Magyar Érdemrend Középkeresztje:

--------------------------------

Dani Gyöngyi vívó, Fazekas-Zur Krisztina kajakozó, Imre Géza vívó, Krajnyák Zsuzsanna vívó, Pálos Péter asztaliteniszező, Szabó Gabriella kajakozó, Szilágyi Áron vívó, valamint Csipes Ferenc és Udvarhelyi Gábor edzők.

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje:

---------------------------------

Boczkó Gábor vívó, Csipes Tamara kajakozó, Szász Emese vívó, Tóth Tamás úszó, valamint Beliczay Sándor és Feczer Viktor edzők.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje:

---------------------------------------

Biacsi Ilona atléta, Osváth Richárd vívó, valamint Antal Andor István, Decsi András, Horváth Péter, Rami Zur, Shane Tusup, Somogyi Béla és Tóth László edzők.

Magyar Arany Érdemkereszt:

-----------------------------------

Csonka András asztaliteniszező, Kapás Boglárka úszó, Kenderesi Tamás úszó, Márton Anita atléta, Pap Bianka úszó, Rédli András vívó, Somfai Péter vívó, valamint Dancsházy-Nagy Tamás, Plagányi Zsolt és Eperjesi László edzők.

Magyar Ezüst Érdemkereszt:

--------------------------

Hajmási Éva vívó, Suba Róbert kajakozó, valamint Erdei Péter, Szirmai Benedek András és Szabó Álmos edzők.

Magyar Bronz Érdemkereszt:

--------------------------

Konkoly Zsófia úszó, Lőrincz Viktor birkózó, Tunkel Nándor erőemelő, Veres Amarilla vívó, valamint Csamangó Attila, Győrfi Tamás, Jancsár László, Pákey Béla, Szabó Ozor János és Szamek Katalin edzők.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×