eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sidi Péter reméli, Rióban fordul a szerencséje

Ötödik olimpiájára készül Sidi Péter, az elmúlt másfél évtized legeredményesebb magyar puskása, aki továbbra sincs kibékülve a londoni játékok után bevezetett új szabályokkal, mégis lehet, hogy éppen ezek hoznak majd neki szerencsét Rióban.

"Azzal, hogy az alapversenyek eredményeit a finálékban törlik, nem lehet egyetérteni, én egyetlen olyan szakemberrel, vagy lövővel sem beszéltem még, akinek ez tetszene, de ez van, muszáj volt hozzászokni" - mondta az MTI-nek a világ- és hétszeres Európa-bajnok komáromi lövő, aki szerint a változtatásokkal a legnagyobb probléma, hogy kiszámíthatatlanná tették a versenyeket. - "Sportágromboló ez a rendszer, melyben tulajdonképpen mindig más nyer, így pedig eltűnnek a legendák a sportlövészetből."

A 37 éves puskás arra is felhívta a figyelmet, hogy a legritkább esetben nyeri az a versenyt, aki az alapban kimagaslóan lőtt, mert egy-egy kiugró 60 - vagy összetett esetén 120 - lövéses eredmény rengeteget kivesz fejben a lövőkből, ráadásul igazából értelme sincs, hiszen a fináléban teljesen mindegy, milyen produkcióval jut oda a sportoló.

"Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint ha a maratonfutókat 42 kilométer után megállítanák, s az aranyéremről az utolsó közel 200 méteren rendezett sprint döntene" - érzékeltette a nehézségeket Sidi, aki szerint a legjobb az, ha közepes eredménnyel, kevesebb energia ráfordításával a negyedik-ötödik helyen jut valaki a fináléba, de persze erre nem lehet játszani.

Minden ellenérzésével együtt az elmúlt évek során azért hozzászokott az új szabályokhoz, s úgy érzi, egyre jobban tud teljesíteni a mostani körülmények között is, amit bizonyít, hogy a háromból két szakágban, légpuskában és az 50 méteres összetett számban is az első 10-ben található a ranglistán. A tavalyi első, csangvoni világkupán 10 méteren aranyéremmel szerezte meg a riói kvótát, de az idei első vk-n, Bangkokban is finálés volt - méghozzá nagyszerű alaperedménnyel, mely a régi rendszerben 600 körrel abszolút világcsúcs lett volna -, és negyedik lett légpuskában.

Sidi Péter számára ugyanakkor jelenleg nem fontosak a nemzetközi versenyeken elért eredmények, egyetlen célja, hogy Rióban jól szerepeljen, és ötödik olimpiáján végre dobogóra állhasson.

"A felkészülés során az a legfontosabb, hogy megtaláljam a tökéletes beállításokat, és minél jobban felkészüljek azokon a játékokra" - hangsúlyozta Sidi, hozzátéve, hogy idén hozzájutott a legmodernebb kisöbű szabadpuskához, amely elengedhetetlen a dobogós szerepléshez, ugyanakkor idő kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja a fegyvert. - "A mi sportágunkban milliméterek döntenek, ezért szükség van a legjobb fegyverre. A helyzet most azért nehéz egy kicsit, mert általában fél-egy év kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja és beállítsa valaki az új puskát, nekem viszont ennyi időm nincsen. Ezért most a szokásosnál is fontosabb számomra, hogy ott legyek mind a négy világkupa-versenyen."

A vk-k Sidinek egy-egy edzőtáborral érnek fel, mint mondta, a két 50 méteres számban, a 3x40-es összetettben és fekvőben ugyanis - a hivatalos edzéseken kívül - kétszer-kétszer lövik le (selejtező, alapverseny) a 120, illetve a 60 lövést versenykörülmények között, márpedig ezeknél jobb gyakorlásra nincsen mód.

Az olimpiai felkészülése azonban nem csak versenyekből áll, a tavasz folyamán ellátogat majd Colorado Springsbe, az amerikaiak edzőközpontjába, ahol állítása szerint tökéletes körülmények várják, s ami számára hasonlóan fontos, ott a különösen 50 méteren nagyon erős hazai lövőkkel edzhet együtt.

Sidi Péter azt is hangsúlyozta, hogy a sportág kiemelt állami támogatása a korábbiaknál összehasonlíthatatlanul jobb körülményeket teremtett a sportlövészetben, s személy szerint neki is sokkal könnyebb a dolga mint korábban volt.

"Példaként csak annyit mondanék, hogy 2009-ben az év lövője voltam a nemzetközi szövetségnél, de abban az esztendőben az utazások és a felkészülés költségeinek 90 százalékát mégis nekem és klubomnak kellett előteremteni, a magyar szövetség csak körülbelül 10 százalékot állt, míg mostanra ez az arány pont a fordítottja" - jegyezte meg.

Sidi Péter négy olimpián vett eddig részt, s legjobbjaként 2008-ban légpuskában, míg négy éve összetettben végzett a hatodik helyen.

"Nüanszokon múlt korábban az érem, tényleg csak apróságok hiányoztak eddig, Rióban viszont nagyon remélem, hogy meglesz az a kis szerencsém, ami eddig nem volt meg. Vicces talán, hogy ezt mondom, de Brazíliában lehet, hogy azt a pici szerencsét majd éppen a szabályváltoztatások hozzák meg nekem, s a döntőben, bármennyire is nem szeretem a mostani szabályt, nekem jön ki legjobban a lépés" - mondta az MTI-nek a Magyarországon az év sportlövőjének tízszer megválasztott sportlövő.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×