eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mekkora siker Németh Krisztián amerikai kupagyőzelme?

Ahogyan korábban az inforadio.hu is beszámolt róla, Németh Krisztián csapata, a Sporting Kansas City - részben a magyar játékos szép góljának is köszönhetően - elnyerte az Egyesült Államok országos labdarúgó-kupáját, az úgynevezett Lamar Hunt Trophyt. Annak eredtünk utána, mekkora siker is ez egy magyar játékos pályafutásában.

A Lamar Hunt US Open Cup a legrégebbi, még ma is létező amerikai futball, azaz soccer-sorozat, sőt a harmadik legrégebbi az egész világon. Nyílt kupa, ami azt jelenti, hogy nem csak egyetlen szövetség csapatai vehetnek részt benne. (A félreértések elkerülése végett: az Egyesült Államok különböző szövetségeibe tartozók, így a Major League Soccer, a North American Soccer League, vagy a United Soccer league alakulatai, továbbá amatőrcsapatok indulhatnak.) A 102. kiírásban, az ideiben 91 csapat indult - ezek közül lett első a Sporting KC.

A korábban a magyar NB I-ben is szerepelt, apai ágon magyar Vermes Péter legénysége a döntőben a Philadelphia Union ellen győzött "szétlövésben". A mérkőzés 1-1-re végződött, Németh Krisztián gyönyörű góllal egyenlítette ki a második félidőben Le Toux vezetését. A magyar kilences a szétlövésben kihagyta a maga büntetőjét, de a társak megnyerték a serleget. Németh sokat tett a sikerért korábban is: öt találatával, klubtársával, Dom Dwyerrel együtt a kupa gólkirálya lett. 


A Lamar Hunt US Open Cup több mint egy évszázados történetében nem ez az első alkalom, hogy magyarok főszerepet játszanak a diadalban. 1929-ben a New York Hakoah sikerében korábbi magyar válogatott játékosok voltak részesek, Fischer Lajos, Grósz Dezső, Sternberg László, Nikolsburger Rezső, Guttmann Béla, Eisenhoffer József és Schwarz Ernő.

1951-ben a German-Hungarian nevű alakulat győzött, itthon ismeretlen nevű futballistákat bevetve. Ellenben 1962-ben a Henni Géza által dirigált New York Hungária nyerte meg a serleget a San Francisco Scots 3-2-s legyőzésével, a gólokat a duplázó Máté András (Andy Máté) és Karsay István (Steve Karsay) szerezte. Máté András Európában a Hamburger SV színeiben (is) játszott, Karsay öccse, László a hetvenes évek egyik legjobb hazai középpályása volt a Videotonban.

A piros-fehér-zöldek tagjai közül Fehér Sándor, Reszneki Tibor, Gerley Viktor, Zsidó Domokos, Henni Miklós, Máté András, Pál József, Szalay Tibor, Bogár Árpád, Csabai József, Cziotka András és Horváth Károly is kiválóan beszélte a nyelvünket. Néhányan itthon a magyar első osztályban játszottak, akadnak, akik Spanyolországban (is) játszottak az élvonalban, öten az Egyesült Államok válogatottját erősítették.

Németh Krisztián most a nyomukba lépett. A 2009-ben junior-világbajnoki bronzérmet nyert csatár, aki 17 évesen bemutatkozott már a magyar NB I-ben, pályafutása egyik legnagyobb külföldi sikerét érte el. Korábban görög bajnok volt az Olympiakosszal 2011-ben.

A 2015-ös esztendőben eddig Németh Krisztián hajdani liverpooli és válogatottbeli csapattársa, Gulácsi Péter érte el a legnagyobb sikert a magyar légió tagjai közül, bajnok és kupagyőztes lett Ausztriában a Red Bull Salzburggal. Vanczák Vilmos kupagyőztes lett Svájcban az FC Sionnal. Megyeri Ádám, noha klubja második számú kapusa volt, sorozatban az ötödik bajnoki címét nyerte Görögországban az Olympiakosszal. (Érdekes, hogy hármuk közül a két kapus klubot váltott, Vanczák mellőzött Sionban.)

Noha finoman szólva is eltérő léptékben vették ki a részüket a sikerből (Holman Dávid alig, Kádár Tamás tavasszal), Lovrencsics Gergő alapemberként), három magyar is tagja volt Lengyelországban a Lech Poznaò bajnok és kupadöntős együttesének. 

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×