eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Jelcinnel" harcolnak a Costa Rica-iak a tikitalia ellen

A Costa Rica-i válogatott nagyszerű benyomást keltett a csoportkör első fordulójában, Joel Campbell vezérletével 3-1-re verte az uruguayiakat. A mostani ellenfél azonban még nehezebbnek tűnik: az angolok ellen három ponttal rajtolt Squadra Azzurra. A mérkőzést este hat órától rendezik Recifében.

Az olaszok játéka új kifejezéssel gazdagította a nemzetközi labdarúgás szótárát: a La Gazzetta dello Sport szerint megszületett a "tikitalia", amely felváltja a spanyolok tiki-takáját. A magyarázatot jelentő számadatokból kiderült, hogy a manausi, angolok elleni mérkőzésen a Squadra Azzurra játékosai 554 sikeres passzt adtak, 93,19-es hatékonysággal, amely rekord azóta, amely óta az Opta nevű rendszer méri az ilyen jellegű adatokat. (Egyébként az 1966-os világbajnokság óta.)

A korábbi csúcsot - gondolta volna valaki? - 1986-ban állította fel a dán válogatott, 92,72 százalékos mutatóval, 6-1-re verve Uruguayt. Az 554 sikeres passz több volt, mint a két, hasonló stílusban játszó csapat első fordulós mutatója: a spanyolok 521, a chileiek 523 jó passzt adtak első mérkőzésükön. Egyébként a mostani, angolok elleni mérkőzés előtt az olaszok a leghatékonyabb passzolást hozó mérkőzése az 1982-es, a kameruniak elleni találkozó volt, érdekes, hogy azt a mérkőzést nem tudták megnyerni - a világbajnoki címet ellenben igen.

A Costa Rica-iak ellen folytatódhat a tikitalia, s ha Cesare Prandelli úgy dönt, akár Gianluigi Buffon és a Real Madrid által is kiszemelt Mattia De Sciglio is részese lehet enek. Mindkét játékos felépült. Elképzelhető Thiago Motta szerepeltetése is, amely egyben a felállítás változtatásával is együtt jár. A Gazzetta dello Sport szerint az alábbi kezdő tizenegy várható: Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini, Damian - De Rossi - Pirlo, Motta - Candreva, Marchisio - Balotelli.

A Costa Rica-i válogatott várható tizenegye: Navas - Duarte, Gonzalez, Umana - Gamboa, Diaz - Borges, Tejada - Ruiz, Bolaños - Campbell. Ez egy kifejezetten védekező formáció Campbell képességeire alapozva a támadásokban. Három középső védő és két szélsőhátvéd, sőt még két védekező középpályás is van a csapatban, kicsit Scolari 2002-es brazil válogatottjáéhoz hasonlít a rendszer. Kulcsszerepet kaphat a középpályás Yeltsin Tejada. (A venezuelai Stalin Rivas után itt a latin-amerikai futball egy újabb ismert szereplője, aki egy hajdani szovjet vagy orosz politikusról kapta a keresztnevét.)

Az olaszok egyébként nagyon tartanak a mérkőzéstől, vagy még pontosabban fogalmazva, az időjárástól. Tavaly, a Konföderációs Kupán Japán ellen szenvedve nyertek 4-3-re Recifében, holott akkor este kilenckor kezdődött a mérkőzés helyi idő szerint, most pedig délben. Prandelli kapitány bírálta már a manausi mérkőzés után is a FIFA-t, hogy nem rendelt el ivószünetet - most is szükség lenne rá.

A két csapat egyszer találkozott eddig, 1994-ben egy barátságos mérkőzésen. A korábban Sopronban is légióskodott, a magyar NB I-ben is szerepelt Giuseppe Signori lőtte a meccs egyetlen gólját. 1990 óta először nyerhetik meg az olaszok egy vb-n az első két mérkőzésüket. A Costa Rica-iak eddig mind a hat, európai csapat elleni vb-találkozójukon lőttek gólt. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×