eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az európai futball egyik törpéje vár a magyar válogatottra

Ma este Andorrában kezdi meg szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezőkben. Az ellenfél az európai futball egyik törpéje, az 53-csapatos UEFA-rangsor utolsó előtti helyezettje, Andorra.

Az andorrai futball sokkal "öregebb", mint az andorai válogatott. A korábban a spanyol bajnok irendszerben szereplő andorraiak szövetsége csak a kilencvenes években lett önálló. A válogatott első hivatalos mérkőzése 6-1-es vereséget hozott az észtek ellen, 1996-ban. A 2000-es, holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokság volt az első, amelynek selejtezőire nevezett a szövetség, azóta minden Eb és vb kvalifikációs sorozatában szerepelt a válogatott. A tétmérkőzések közül mindössze egyet sikerült megnyerni, a 2006-os vb selejtezőin, Macedónia ellem. Egyáltalán: ezt is beleértve a válogatott mindössze három győzelmet számlál, mindegyiket otthon érte el.

A FIFA statisztikája szerint 3037 igazolt játékos van Andorrában, mindössze 27 klubban. A válogatott a hivatalos mérkőzéseit többnyire a fővároshoz, Andorra la Vellához közeli faluban, Aixovallban játssza, általában 1500-1600 néző előtt. (Korábban, az angolok és a franciák elleni selejtezőket az andorraiak Barcelonában az Espanyol stadionjában rendezték.)

A klubok kivétel nélkül, a játékosok nagy többségükben amatőrök. Az önálló andorrai bajnokságot 1995 óta rendezik meg, mostanság az élvonalat nyolc csapat alkotja. Az ország legjobb csapata, a mostani 23-as keretbe tíz játékost adó FC Andorra nem játszik az országos bajnokságban, hanem a spanyol bajnoki rendszer hatodik szintjén, az úgynevezett Segona Catalanában szerepel.

A 23-as keretükben az FC Andorra ad tíz játékost, nyolcan negyedik, vagy annál alacsonyabb osztályú spanyol klubok játékosai, öten pedig az andorrai bajnokságban szereplő klubok játékosai. A szövetségi kapitány, a 42 éves egykori kiváló kapus Koldo Álvarez a 4-2-3-1-es formációt tervezi választani, José Antonióval a kapuban, a David Maneiro (FC Andorra), Ilde Lima (FC Andorra), Emili García (FC Andorra), Marc Garcia (Vic) védőnégyessel, a Marcio Vieira (A. Monzón), Marc Vales (Real Madrid C) védekező középpályás-kettőssel, a Marc Pujol (FC Andorra), Sergi Moreno (Hellín Deportivo) és Ludovic Clemente (FC Andorra) alkotta szekcióval, s az éknek jelölt Fernando Silvával (Guadiana).

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 20:50
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×