INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Miből készül az olimpiai arany?

Infostart / InfoRádió
Szinte minden olimpiai győztes "kipróbálja" a fotósok kedvéért, tényleg arany-e az aranyérem. Valaha adtak már az olimpiai nyerteseknek színarany érmet is, de ezúttal a szokatlanul nagyméretű medáliák csak részben készültek nemesfémből.

A londoni olimpia arany-, ezüst- és bronzérmeinek az egyik oldalán hagyományos az ábra: Niké, az ógörög mitológia győzelem-istennője lép ki egy stadionból. A hátoldalon a 2012-es játékok modern logója látható.

Az aranyérem ezúttal csak egy százaléknyi színaranyat tartalmaz, 92,5 százaléka ezüst, hat százaléka réz. Fémértéke nem több mint 300 ezer forint, de ha valaha kereskedelmi forgalomba kerülne egy-egy ilyen érem, milliókat érne az árverésen.

A 2012-es olimpiai ezüstéremben több a réz, mint az ezüst, de így is megér fémértében 150 ezer forintot. A bronzérem 97 százalékban tartalmaz rezet és két és fél százalékban cinket, azaz horganyt.

805 éremátadó ceremónia szerepel a londoni olimpia műsorában, 4.700 sikeres versenyző vehet át arany-, ezüst- vagy bronzmedáliát. A nemesfémek amerikai és mongol bányákból származnak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírása szerint hat gramm aranyat vagy 550 gramm ezüstöt mindenképpen fel kell használni a bajnokoknak és a második helyezettnek járó éremhez.

Reménykedjünk, hogy Szilágyi Áron után más magyar sportolók is kipróbálhatják a londoni olimpián, mennyi színaranyat tartalmaz az elnyert aranyérmük.


A címlapról ajánljuk