eur:
390.72
usd:
364.6
bux:
68280.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Miben állapodott meg Schmitt Pál a NOB elnökével?

Schmitt Pál korábbi államfő szerint készítenie kellene a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak egy adatbázist a himnuszokból, és jóváhagyatni az egyes himnuszokat az országokkal, így elkerülhető lenne az, hogy nem a várt dallamok csendülnek fel az eredményhirdetéskor. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke erről az InfoRádiónak adott interjúban beszélt.

Fájónak nevezte Schmitt Pál, hogy 1968 óta első alkalommal nem lehet ott az olimpián, de mint mondta, ebben állapodott meg Jacques Rogge-gal, a NOB elnökével, miután lemondott az államfői posztról a nemzet egységének védelme érdekében.

Schmitt Pál elmondta azt is: tájékoztatta Rogge-ot arról is, hogy van még ezzel kapcsolatban egy peres ügye, mert érzése szerint a Semmelweis Egyetem jogtalanul vette el a kisdoktori címét.

"Én magam jutottam arra a döntésre, hogy amíg ez az ügy nem tisztázódik, addig felfüggesztem aktivitásomat a NOB-ban. Megállapodtunk Jacques Rogge-gal, hogy az év vége felé visszaáll a régi rend, visszakapom a környezetvédelmi és sportbizottságot, amelyet 16 éve vezetek, és folytatom a NOB-tagságomat. Sajnos ebbe az időszakba beleesett az olimpia" - fogalmazott Schmitt Pál, hozzátéve: ellenkező esetben tegnap biztosan bejelentkezett volna éremátadásra Gyurta Dániel versenyszámánál.

"Megszoktam, hogy nagyon sok dolgom van az olimpia alatt, 21 évig voltam a MOB elnöke. De ezt hozta az élet, megpróbálom fegyelmezetten tudomásul venni, és ugyanúgy szurkolok, tartom a kapcsolatot a versenyzőkkel, mint korábban" - mondta.

Mint mondta, volt protokollfőnökként is lett volna dolga - például a himnusz ügyében. Véleménye szerint elsősorban a szervezőbizottság hibázott, hiszen a magyar himnusz minden olimpián elhangzik, így lehet tudni, melyik a hivatalos változat. Az olimpiákon lejátszandó magyar himnusz 45 másodperces, hangszeres változat - emlékeztetett.

Schmitt Pál szerint egyébként a NOB is hibás, mert nem ad ki egy adatbázist. Egyetlen CD-re fel lehetne tenni a 204 tagállam hivatalos himnuszát, ezt jóváhagyatni a nemzeti olimpiai bizottságokkal, és akkor a kérdés egyszer és mindenkorra rendezve lenne - mondta Schmitt Pál.

A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökével, Schmitt Pál korábbi államfővel készült beszélgetést teljes terjedelmében meghallgathatják ma este hét órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hanganyag: Dénes Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×