eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cseh László Michael Phelps mellett kezd

A londoni olimpia első napján három sportágban is éremeséllyel indulnak a magyarok. Összesen kilenc sportágban kezdi meg szereplését magyar sportoló. Elsőként Lovassy Krisztián.

Asztalitenisz:

Két férfi és egy női játékosunk áll asztalhoz az első napon. Az olimpiai újonc Pattantyús Ádám verhető ellenfelet kapott a harmadik ötkarikás versenyén szereplő, ausztrál William Henzel személyében. Ha esetleg legyőzi, a folytatásban a világranglistán lényegesen magasabban rangsorolt, a német Bundesligában edződő Joao Monteiro vár rá. Az áprilisi olimpiai selejtezőn a portugál 4:0-ra megverte a másik magyar indulót, Zwickl Dánielt. Zwickl a nála erősebbnek vélt, de már 43 éves dán Allan Bentsennel játszik.Győzelme esetén szerb ellenfelet kap, a világranglistán körülbelül száz hellyel előrébb álló Alekszandar Karakasevicset. A lányok közül az ötödik olimpiáján asztalhoz lépő Tóth Krisztina kezd ma, a venezuelai Fabiola Ramas nem okozhat gondot neki. Utána már ázsiaival, a tajvani Csen Szu-juval játszik.

Cselgáncs:
A 48 kg-os Csernoviczki Évámnak győznie kell első mérkőzésén a holland Birgit Ente ellen. Ha sikerül, az Eb-ezüstérmes belga Charline van Snick vagy a vb-bronzérmes, Ázsia-bajnok dél-koreai Dzsung Jeon Csung következhet. Mindkettő hozzá hasonló tudású. A súlycsoportban ma aranyérmest avatnak.

Evezés: A Simon Béla, Széll Domonkos kettős francia, lengyel, szerb és új-zélandi ellenfeleket kapott előfutamában. A vetélytársak közül az óceániaiak igazi nagymenők, Eric Murray és Hamish Bond a világbajnoki cím védője. A futamból három jut tovább, a többiek a reményfutamban evezhetnek legközelebb.

Kerékpár: Magyar idő szerint 11 órától rendezik a férfi országúti mezőnyversenyt, benne Lovassy Krisztiánnal. A sportág egyetlen magyar indulója kalotaszegi motívumos mezben, nemzeti színűre festett vázzal teszi meg a 250 kilométeres távot. 144-en állnak rajthoz, a 24 éves Lovassy szeretne a mezőny első felében célba érni.

Ökölvívás: A magyar bokszválogatott első szereplője, a 75 kg-os, ifjúsági olimpiai bronzérmes Harcsa Zoltán verhető ellenféllel szemben kezd. Délután ötkor a venezuelai José Espinozával bokszol. Továbbjutása esetén a tádzsik Szobirdzson Nazarov vagy a namíbiai Mujandjae Kasuto következik a folytatásban.

Tenisz: Szávay Ágnes első ellenfele 16.30-kor a brit Elena Baltacha - akinek édesapja, Szergej Baltacsa a Dinamo Kijev KEK-győztes, Eb-ezüstérmes védője volt a nyolcvanas években, szovjet színekben. Szávay balszerencsés: Pekingben is hazai versenyzővel játszott az 1. fordulóban. Babos Tímea a vele körülbelül azonos képességű, kazah Galina Voszkobajeva ellen játszik egyesben, vasárnap.

Torna: Berki Krisztián és Hídvégi Vid is a szerhez lép a selejtezőkben, lólengésben. 16.30-tól kell szurkolni nekik. Úszás: Mind a hat szombati úszószámban lesz magyar induló. 11 órától a 400 méteres férfi vegyesen - amelyben Pekingben Michael Phelps, Cseh László, Ryan Lochte volt az érmesek sorrendje - a három nagymenő ismét medencébe száll. A két amerikainak messze a legjobb az egyéni csúcsa a mezőnyben, a szakértők most nem Michael Phelpset (4:07.89), hanem Ryan Lochtét (4:07.06) tartják az első számú favoritnak. Cseh és Phelps azonos futamba kerültek, egymás mellett ússzák majd első nyolc hosszukat a londoni olimpián. A magyar rekorder egyéni legjobbja egyébként az ötödik a mezőnyben, a honfitárs Verrasztó Dávidé pedig a hatodik - így mindkettőjüknek jó esélye van a döntőre. A két amerikai és a két magyar közé az egyéni rekordokat tekintve két japán, a vb-bronzérmes Horihata Juja és a 17 éves csodagyerek, Hagino Koszuke férkőzött be, mindkettőjüknek 4:11-en belüli ideje van. A mezőnyből egyébként eddig kilencen úsztak 4:12-ön belül, legalább egyikük lemarad a döntőről. Várhatóan rengeteget fognak javulni a fenti kvalifikációs idők: Cseh Laci 4:06.16-tal lett ezüstérmes Pekingben.

100 női pillangón (11.26-tól) a magyar csapat legfiatalabb tagja, a 15 éves Szilágyi Liliána célja a rutinszerzés lehet, 28-an neveztek nála jobb idővel. 11.47-től Kis Gergőnek gyengébbik számában, 400 gyorson mennie kellene egy kört, azaz bejutni a 16-ba - a 15. idő az övé.
12.17-kor kezdődnek a női 400 méteres vegyes úszás előfutamai, Hosszú Katinkával és Jakabos Zsuzsannával. A harmadik futamban egymás mellől rajtol majd a 400 méteres vegyes úszásban a két magyar lány. A debreceni Európa-bajnokság két legjobb vegyesúszónője az eredményei alapján a döntőbe jutásra számíthat. Hosszú 4:32.83-as idővel kvalifikálta magát az olimpiára, ez a harmadik legjobb idő a mezőnyben. Nála jobbat csak az amerikai világbajnok, Elizabeth Beisel (4:31.74) és a britek reménysége, Hannah Miley (4:32.67) úszott. Negyedik a listán a titokzatos kínai, Liu Hszüanhszu (4:33.34), ötödik a címvédő, az ausztrál Stephanie Rice (4:33.34). Rajtuk kívül csak a spanyol Mireia Belmonte úszott még 4:34-en belül (4:33.91). Jakabosé a nyolcadik idő: 4:35.68.

Gyurta Dánielről hasonló állapítható meg, mint Kis Gergőről: a 12.52-kor kezdődő 100 mellen a 13. idő az övé (1:00.23). Érdekes, hogy bár nyolcan úsztak egy percen belüli kvalifikációs időt, közülük csak egy európai, a Debrecenben Eb-aranyat nyert olasz Fabio Scozzoli, akijénél egyedül a japán Kitadzsima Koszuke neve mellett áll jobb idő. Bravúr lenne a döntőbe jutás a női 4x100-as gyorsváltótól is. Utóbbi szám előfutama (elődöntője) 13.16-kor kezdődik.

Vívás: Az ötödik olimpiáján szereplő Mohamed Aida a 16 közé jutásért az amerikai Nzingha Prescoddal tőrözik, 13.20-tól. Ha legyőzi, a pekingi ezüstérmes, a dél-koreai Nam Hjun Hi vár rá.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×