eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rekordméretű aranyérem jár a győzelemért

Az olimpiák történetének legnagyobb és legnehezebb aranyérmét vehetik majd át a győztesek a londoni játékokon.

A diadalért járó medál 92,5 százalékban ezüstből készült, aranytartalma mindössze 1,5 százalék, értéke pedig 706 dollár, nagyjából 160 ezer forint. Tisztán aranyból készült érmeket legutóbb 1912-ben adtak a győzteseknek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak megfelelően az ezüstérem összetétele ugyanaz, mint az aranyé, de bevonat nélkül, értéke pedig 260 dollár, körülbelül 60 ezer forint. A rézből - kis ón és cink ötvözetével - készült bronzmedál értéke az előzőekhez képest elenyésző, mindössze három dollár, hozzávetőlegesen 700 forint.

A londoni érmek súlya 375 és 400 gramm között van, 7 milliméter vastagak, átmérőjük pedig 8,5 centiméter. A medálok elülső felén - a hagyományoknak megfelelően - Niké, a győzelem ókori görög istennőjének arcképe látható, a hátlapon pedig Londont szimbolizáló ábra kapott helyet.

Az első hivatalos versenynapon, szombaton 12 számban osztanak majd érmeket a nyári játékokon.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×