INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Meghalt egy magyar hegymászó a Himaláján

Infostart / InfoRádió
Horváth Tibor halálos balesetet szenvedett: jéglavina sodorta el ereszkedés közben - tudatta az Annapurna-expedíció sajtófőnöke. Vincze Szabolcs az InfoRádiónak elmondta: gyakorlatilag nincs esély arra, hogy megtalálják a hegymászó holttestét.

A 6800 méteres táborból lejövet, egy szombat délutáni rádiós helyzetjelentés után Horváth Tibor többet nem jelentkezett. A II-es és a III-es tábor között, az útvonal legveszélyesebb szakaszán egy irtózatos erejű jéglavina sodorta el - közölte Vincze Szabolcs,  az Annapurna-expedíció sajtófőnöke az InfoRádióhoz eljuttatott közleményében. 

A "Magyarok a világ nyolcezresein" Annapurna 2012 Expedíció Hivatalos közleménye:

"Horváth Tibor hegymászó, csapattársunk május 5-én délelőtt visszaindult az alaptábor felé a 6800 m-es felső III-as táborból. A II-es tábor felett lévő (az egész útvonal legveszélyesebb részének számító) kuloárból jelentkezett rádión délután 4 órakor. Elmondta, hogy halad a kettes tábor felé, rossz látási viszonyok mellett és olykor mellig érő friss hóban. Arról is beszámolt, hogy a korábban ott lévő fix kötél egy szakasza hiányzik (valószínűleg a gyakori lavinák szakították le). Mindamellett bizakodó volt a továbbhaladást illetőleg.

Tibor nem érte el a II-es tábort, és nem jelentkezett többé rádión sem. A jelzett területek átvizsgálása ma reggelre megtörtént, és egyértelműen megállapítható, hogy egy jéglavina az alsó kötélszakaszt is leszakítva Tibort elsodorhatta és maga alá temette.

Csapatunkat mélyen megrendítette hegymászótársunk, barátunk elvesztése."

Erőss Zsolt egy többtagú nemzetközi csoporttal szombat éjjel indult el a 7200 méteren álló négyes, csúcstámadó táborból, de nem sokkal az indulás után a visszafordulás mellett döntött.

Vincze Szabolcs az InfoRádiónak elmondta: valószínűleg az expedíció véget ért, Erőss Zsolték összepakolnak és jönnek haza. A legfőbb oka ennek a tragédia, hiszen mindenki nagyon közel állt Horváth Tiborhoz, aki egyben Erőss Zsolt tanítványa is volt. A másik indok az, hogy az időjárási előrejelzések nem biztatóak.

Hozzátette: gyakorlatilag semmi esély nincs arra, hogy megkeressék és megtalálják Horváth Tibor holttestét.

Horváth Tibor 2010-től kezdett mászni a Magyarok a világ nyolcezresein expedícióval. Gyakorlott, tapasztalt hegymászó volt, sokat mászott együtt Erőss Zsolttal - fűzte hozzá a sajtófőnök.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk