eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egy szurkolónak és Mourinhónak is sokat köszönhet Muamba

Csak a gyors és profi beavatkozás mentette meg Bogdán Ádám csapattársának életét. Az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Bolton játékosa, Fabrice Muamba szombaton szívroham miatt összeesett a Tottenham elleni kupameccsen, újra kellett éleszteni, tíz percig a pályán feküdt. Brit illetékesek szerint hetente 12, 35 év alatti ember hal meg a szigetországban nem diagnosztizált szívproblémák miatt.

Az, hogy a 23 éves Fabrice Muamba, az angol élvonalbeli Bolton középpályása hétfőn reggel még életben volt, nem a csodának, hanem a profi beavatkozásnak és részben José Mourinhónak, a Chelsea egykori edzőjének köszönhető.

Muambát perceken át próbálták újraéleszteni a Tottenham stadionjában, amikor szombaton összesett a Spurs és a Bolton kupameccsének első félidejében. Miután levitték a pályáról és mentővel a Londoni Kardiológiai Kórházba vitték, még közel két órán át nem tudott önállóan verni a szíve, de a kritikus első 24 órát túlélte.

Miközben a Twittert elöntötték a jókívánságok és a rivális drukkerek is virágot vittek a kórházhoz, a brit média megjegyezte: sok múlott az elsősegélynyújtók és a mentők gyors reakcióján - és részben José Mourinhón is.

Mourinho, aki most a Real Madridot vezeti, 2006-ban pedig a Chelsea edzője volt, emlékezetes módon botrányt csinált amikor koponyarepedést elszenvedett kapusa, Petr Cech félórát várt, mire kijött érte a mentő. Az angol futballszövetség ezután szigorított előírásain és kötelezővé tette, hogy minden klubnak két mentőst, egy orvost és fizioterapeutát és a közönség soraiban is egy ügyeletes orvost kell a lelátón tartania.

Muamba, aki átélte a kongói polgárháborút, majd annak ellenére jeles osztályzatokat szerzett az iskolában, hogy először még angolul sem tudott és könyvelőnek készült, az Arsenalban kezdte pályafutását. A csapat egyik utánpótlással foglalkozó edzője jól emlékszik rá, hogy a langaléta tini hogyan sétált be hozzájuk az utcáról. David Court elmondta, hogy a klub akadémiája rendszeresen szívvizsgálatra küldi a fiatalokat. Az angol ifiválogatott, - amelyben Mumaba is megfordult - viszont ezt nem teszi meg évente, pedig kellene - mondta.

Steve Cox, a Szívkockázatok a Fiatalokban nevű angol jótékonysági szervezet igazgatója azt mondta: a sport megnöveli a kockázatot az olyan fiataloknál, akinek nem diagnosztizált problémájuk lehet. Angliában évente 300-ból egy fiatalnál derül ki, hogy veszélyben lehet. Hetente 12, 35 évnél fiatalabb ember hal meg fel nem fedezett szívprobléma miatt és ezek döntő többségénél semmilyen előzetes jel nem utal a szívrohamra - mondta.

2004-ben a portugál Benficában játszó, 23 éves Fehér Miklós tragikus módon a pályán elszenvedett infarktus után hunyt el.

Saját kérésükre szívvizsgálaton esnek át hétfőn az angol bajnokságban szereplő Tottenham labdarúgói, akik a szombati negyeddöntőben látták, ahogy Fabrice Muamba összeesett a pályán.

"Az ilyen jellegű szívprobléma a fiataloknál meglehetősen ritka, 50 ezer emberből egyet érinthet" - nyilatkozta a Sky News televíziónak Sanjay Sharma sportkardiológus. "A Tottenham játékosai azt kérték, hogy mindannyiukat vizsgáljuk meg. Teljes körű vizsgálatot végzünk el, elektrokardiogrammal, ultrahanggal, s a családjukban előfordult szívproblémákról is kikérdezzük őket, az ilyen betegségek nagy része ugyanis öröklődő."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×