eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pokolian nehéz Eb vár a férfi kézilabdázókra

Nehéz sorsolást kapott a magyar férfi kézilabda-válogatott a ma kezdődő, szerbiai Európa-bajnokságon. Az orosz, a spanyol és a világbajnoki címvédő spanyol válogatott a három csoportellenfél. Legalább az egyiket meg kell előzni a középdöntőbe jutáshoz.

"Már a csoportunk is borzasztóan nagy erőpróba elé állítanak bennünket. Kezdünk azzal az orosz csapattal, amely kvalifikációs kényszer alatt lép pályára. Utána jönnek a tavalyi vb-n bronzérmes spanyolok, majd harmadikra megkapjuk az olimpiai és világbajnok, címvédő franciákat. És a jövő évi vb miatt is fontos lenne minél messzebb jutni. A legjobb nyolcba kerülés hatékony játékkal teljesíthető - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, még az elutazás előtt.

A kapitány szerint az egyenes olimpiai kvalifikáció csak óriási bravúrral érhető el - ehhez ugyanis meg kellene nyerni a tornát, vagy esetleg a második helyen végezni, de a világbajnok franciák mögött. Reálisabb az áprilisi kvalifikációs tornán a londoni szereplés kiharcolása. A magyarok - világbajnoki hetedikként - Dániában vagy Spanyolországban, vagy pedig Svédországban lépnek majd azon pályára másik három együttes ellen, és a két legjobb jut ki mindegyik minitornáról az olimpiára.

A kapitány számára a kapusposzton bő a választék. Az első számú hálóőr, a 35 évével a keret korelnökének számító Fazekas Nándor azért küzd, hogy őszi sérülése után visszanyerje remek formáját. Megnyugtató, hogy a felkészülési meccseken Tatai Péter és Mikler Roland is jó teljesítményt nyújtott.

A bal és jobb szélen nem volt kérdés: Iváncsik Gergő és Vadkerti Attila, illetve Iváncsik Tamás és Harsányi Gergely helye megkérdőjelezhetetlen. A balátlövők között a társak szavazatai alapján csapatkapitánnyá előlépett Ilyés Ferencet Putics Barna válthatja. Az irányítói poszton akadtak gondok, ugyanis Császár Gábor mellett most csak Nagy Kornél bevethető, mert Lékai Máté - akire nagyon számított a kapitány - térdsérülés miatt nem utazhat. A beállósok - Schuch Timuzsin, Szöllősi Szabolcs, Zubai Szabolcs - eltérő alkatuk, mozgékonyságuk miatt változatos stratégia kialakítására adnak lehetőséget.

Január 16., hétfő:: Magyarország-Oroszország (20:15 ó)
Január 18., szerda:: Magyarország-Spanyolország (20:15 ó)
Január 20., péntek:: Magyarország-Franciaország (20:15 ó)

A további program, a csoportbeli szerepléstől függően
Január 22., vasárnap: C3-D2, C2-D3, C1-D1
Január 24., kedd: C3-D1, C1-D3, C2-D2
Január 25., szerda: C1-D2, C2-D1, C3-D3
A mérkőzések 16:10, 18:10 és 20:10 órakor kezdődnek.

Január 27., péntek (Belgrád):
Elődöntők, valamint az 5. illetve (abban az esetben, ha az olimpiai kvalifikáció szempontjából van tétje) a 7. és a 9. helyért
Január 29., vasárnap (Belgrád):
Az 5. (esetleg) a 7. a 9. helyért
A 3. helyért 14:30 ó
Döntő 17 ó

A jobbátlövők között négy jelölt is van: a kapitány fia, az egyre érettebb játékot bemutató Mocsai Tamás mellett azonban Laluska Balázs sokáig sérült volt, a 21 éves Ancsin Gábor felnőtt nemzetközi porondon még rutintalannak számít, míg Krivokapics Milorad hosszú szünet után ölthetett ismét válogatott mezt.

Megjegyzendő, hogy a négy légióson kívül mindössze két olyan játékos (Szöllősi és Harsányi) akad a keretben, aki nem az MKB Veszprém vagy a Pick Szeged kézilabdázója.

Mocsai Lajos együttese mindhárom szerbiai csoportmérkőzését a határhoz közeli Újvidéken játssza majd. A négy csoport mindegyikébe jutott egy "kijelölt" válogatott: a szerbek Belgrádban, a horvátok Versecben, a macedónok Nisben játszanak majd.

A vb-színhely közelsége és a szurkolók lelkesedése és a magyar csapat népszerűsége teszi reálissá Mocsai kapitány reményét, mely szerint együttese szinte hazai hangulatban, 3-6000 magyar szurkoló buzdításából erőt merítve kézilabdázik majd a mérkőzésein.

A csapat szombat délután átbuszozott Szegedről Újvidékre, elfoglalta helyét a kijelölt - s elégedettségre okot adó - szállodában, sőt este már edzett is egyet. Igaz, nem az Eb-mérkőzések színhelyén, arra csak ma nyílik lehetősége, ugyanis minden csoporttag egyszer gyakorolhat a torna előtt az igazi színhelyen. A keret minden tagja egészséges, Mocsai Lajos elmondása szerint az arcüreg-gyulladással vagy fertőzéssel bajlódó játékosok is meggyógyultak.

Amennyiben a magyar válogatott már a kontinensviadalról londoni kvótát szerezne, 35 millió forintot osztana szét a magyar szövetség a csapat tagjai között. Az olimpia kvótát nem érő ezüstérem, illetve bronzérem 12 millió, a 4-6. hely 8 millió, a 7-8. hely pedig 5 millió forintot ér. Ha a csapat áprilisban lesz ötkarikás befutó, akkor a prémium 20 millió forint lesz.

Az Eb-n a magyar mellett nyolc olyan csapat is szerepel - a házigazda szerb, valamint a lengyel, a szlovák, a német, a cseh, a macedón, az orosz, a norvég és a szlovén válogatott -amely közül csak kettő jut olimpiai kvalifikációs lehetőséghez tavasszal.
A 2013-as vb-re is lehet indulási jogot nyerni: a jövő évben házigazda spanyolokon és a címvédő franciákon túl a három legjobb csapat jut ki az Eb-ről, a többi júniusban pótselejtezőt vív. Ebből a szempontból nem mindegy, hogy melyik együttes hányadik helyen végez a kontinensviadalon.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×