eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kupagyőzelmet érhet Gera újabb várazslata

Huszonöt év után szerepelhet újra magyar labdarúgó európai kupasorozat döntőjében, Gera Zoltán a Fulham játékosaként az Atlético Madrid elleni teheti teljessé tavaszi menetelését. A magyar középpályás azt mondta, eddig is komoly csapatokat ejtettek ki, így jó esélyük van a fináléban is.

A labdarúgó Európa Liga hamburgi fináléjának hőse akár Gera Zoltán is lehet: a magyar támadó csapata, a Fulham szerdán az Atlético Madriddal találkozik.

"Komoly csapatokat ejtettünk ki, mire idáig eljutottunk, így minden esélyünk megvan arra, hogy megnyerjük a döntőt" - mondta korábban az InfoRádiónak nyilatkozva Gera Zoltán, aki 25 év után az első magyar futballista lehet európai kupasorozat fináléjában.

Magyar játékos európai kupadöntőben utoljára 1985-ben szerepelt, amikor a Videoton UEFA-kupa-finálét játszott a Real Madrid ellen. Légiósként legutóbb Kű Lajos, a Bruges futballistája szerepelt nemzetközi fináléban 1978-ban. Erre húsz évvel később Lisztes Krisztiánnak volt lehetősége, de a Stuttgart játékosaként a kispadról nézte végig a Chelsea elleni KEK-döntőt.

Gera Zoltán a szezonban eddig tíz gólt szerzett, hatot az európai kupasorozatban. A magyar támadó szerint ennek az az oka, hogy a nemzetközi mérkőzéseken számára könnyebb játszani és betalálni, hiszen nagyobb a terület és több a lehetőség. Hozzátette: a Fulham menedzsere, Roy Hodgson megtalálta számára azt a posztot, a csatárok mögött, ahol a legjobb teljesítményt tudja nyújtani. "Sokkal jobban érzem magam, sokkal jobban megy a játék, élvezem minden percét. Valószínű, hogy itt is fogok ragadni a Fulhamben."

A hamufelhő gondot okozott

A hamburgi döntőbe mindkét együttesnek komoly gondot jelentett eljutni az izlandi vulkánkitörés okozta légi fennakadások miatt. A spanyolok eredetileg kedden keltek volna útra, azonban a várható nehézségek miatt a klub illetékesei az időpontot hétfőre módosították. Nagy kérdés lehet, hogy melyik együttest viselték meg jobban az utazás körüli bizonytalanságok.

A londoniaknál Bobby Zamora és az együttesben szintén meghatározó Damien Duff játéka egyaránt sérülés miatt kérdéses, de Hodgson szerint mindkettejük szereplése valószínűsíthető. A magyar támadó helye szinte megkérdőjelezhetetlen a kezdőcsapatban, már csak azért is mert - Zamorával holtversenyben - hat találatával a Fulham legeredményesebbje a sorozatban, ráadásul ő lőtte a londoniak továbbjutást érő gólját a Hamburg elleni elődöntő visszavágóján.

"Remélem, gond nélkül érkezünk meg Hamburgba és bízom benne, hogy szurkolóink is el tudnak kísérni minket, mert az eddigi mérkőzéseinken csodálatos hangulatot teremtettek, ez pedig nagy támogatást jelentett a csapatomnak" - mondta az elutazás előtt Quique Sanchez Flores, az Atlético Madrid mestere. A spanyol gárdát 15 ezer drukkere kísérné el a finálé helyszínére, köztük Fülöp herceg is.

Míg a Fulhamnek a középpályán akadnak gondjai a lehetséges hiányzókkal, addig az Atléticónak kapusposzton. A madridi gárda hálóját ugyanis a 19 éves David De Gea fogja őrizni, miután Sergio Asenjo megsérült a vasárnapi bajnoki mérkőzésen. De Gea a szezon során csak harmadik számú kapusa volt a csapatnak.

Tapasztaltabb az Atlético

A tapasztalatot tekintve egyértelműen az Atléticónál van az előny. Egyrészt nemzetközi szinten rutinosabb futballisták alkotják, mint például José Antonio Reyes, Diego Forlán, vagy éppen Sergio Agüero, másrészt a klub már ötödik európai kupadöntőjére készül. Igaz ebből hármat elbukott a madridi alakulat: 1974-ben a BEK-, míg 1963-ban és 1986-ban a KEK-fináléban maradt alul. Az egyetlen sikerét 1962-ben aratta a KEK elhódításával. A Fulham ugyanakkor 131 története során soha semmilyen trófeát nem nyert sem Angliában, sem nemzetközi szinten, egyetlen jegyzett sikere a 2002-es Intertotó-sorozat volt.

A két gárda hétvégi főpróbája közül a Fulhamé sikerült rosszabbul, ugyanis kikapott 4-0-ra az Arsenal vendégeként, így 12. helyen végzett a Premier League-ben. Az Atlético 1-1-es döntetlent játszott a Sporting Gijón otthonában, ezzel egy fordulóval a Primera División vége előtt a kilencedik helyen áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×