eur:
389.39
usd:
361.89
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Renault is kivonulhat a Formula-1-ből

A BMW és a Toyota után újabb autógyár, a francia Renault is úgy dönthet, hogy kivonul a Formula-1-ből. Az istálló vezetősége szerdán rendkívüli ülést tartott a kérdésről Párizsban.

Kivonul vagy csupán motorszállító lesz - ezt fontolgatta a Renault csapatának vezetősége szerdai párizsi rendkívüli ülésén, a döntést azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A francia istálló irányítói éppen aznap ültek asztalhoz, hogy megtárgyalják saját jövőjüket, amikor a Toyota bejelentette, hogy kivonul a Formula-1-ből - a japán gyár tizenegy hónap leforgása alatt a harmadik, amely elhagyta a sorozatot.

A Renault 1985 és 2001 között csak motorszállítóként volt jelen az F1-ben, 2002-ben aztán, a Benettont felvásárolva tért vissza a Giancarlo Fisichella, Alexander Wurz versenyzőpárossal. 2005-ben és 2006-ban az ő pilótájuk, Fernando Alonso lett az egyéni világbajnok, de e két esztendőben a francia csapat nyerte a konstruktőrök pontversenyét is.

A csapatnak visszatérése óta az idei volt a legkevésbé eredményes idénye, az istállók versenyében 26 pontjával csupán a Toro Rossót és a Force Indiát tudta megelőzni, ráadásul hírnevét is megtépázta a bundabotrány: Flavio Briatore csapatfőnök és Pat Symonds főmérnök elismerte, hogy a tavalyi Szingapúri Nagydíjon arra kérte Nelson Piquet-t, okozzon szándékos balesetet, ezzel segítse pontszerzéshez Fernando Alonsót.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékes testülete emiatt két évre felfüggesztve eltiltotta a csapatot az indulástól, Briatore és Symonds pedig sohasem térhet vissza az F1-be, és semmilyen, az FIA által szervezett sorozatban sem vállalhat szerepet.

Ha a Renault a kivonulás mellett dönt, az Robert Kubicának jöhet a legrosszabbul, a csapat ugyanis a múlt hónapban jelentette be, hogy a Ferrarihoz igazoló Alonso helyére a lengyelt szerződteti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×