eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Megtörné a Puskás Stadion átkát a Loki

Második hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésén az első gól és az első pont megszerzésére készül a Debrecen labdarúgó-csapata. A Fiorentina ellen kérdéses Rudolf Gergely és Leandro szereplése is, ám Herczeg András így is bízik benne, borsot tudnak törni az olasz sztárcsapat játékosainak orra alá.

A Debrecen klubmenedzsere szerint a Fioretina elleni keddi Bajnokok Ligája-mérkőzés esélyese az olasz csapat, ugyanakkor bízik benne, hogy együttese megszerzi első pontját a legrangosabb európai kupasorozatban.

"Ismét egy olyan csapat látogat hozzánk, amely a sztárgárdák közé tartozik, akárcsak az eddigi ellenfeleink. Természetesen a Fiorentina a mérkőzés esélyese, de sokszor előfordult már, hogy egy kiscsapat borsot tört a nagyok orra alá. Tiszteljük a Fiorentinát, tudjuk, hogy nagyon jó erőkből áll, tele olyan futballistákkal, akik el tudnak dönteni egy-egy mérkőzést. Remélem, nem követjük el ugyanazokat a hibákat, amelyeket a Lyon ellen, nagyon bízom benne, hogy most szorosabb mérkőzést tudunk játszani. Nem bánnám, ha megszereznénk az első pontunkat a Puskás Ferenc Stadionban" - mondta a budapesti meccs előtt Herczeg András, aki hozzátette, a 42 ezresre bővített arénában magyar együttes (válogatott és klubcsapat) még nem szerzett pontot, kedden ezt az átkot is megtörnék.

Rudolf Gergely vírusos megbetegedés miatt két napja nem edzett a csapattal, és kisebb betegségből adódóan Leandro sem tudott tréningezni. A szakember hozzátette, holnap derül ki, hogy vállalni tudják-e a játékot kedden. A hosszabb ideje sérült Máté Péter, valamint Mészáros Norbert biztosan nem léphet pályára.

Felfüggesztett barátság

Vukasin Poleksic, a DVSC montenegrói kapusa azt mondta, nagyon erős a Fiorentina, de bízik benne, hogy meg tudják majd állítani. A hálóőr hazája válogatottjában együtt játszik a Fiorentina egyik legnagyobb tehetségével, Stevan Joveticcsel. "Stevan az elmúlt időszakban a Fiorentina egyik meghatározó játékosává vált, természetesen nagyon jó barátságban vagyunk, de ezt holnap felfüggesztjük" - emelte ki.

Egy olasz újságíró egy nem túl kellemes emléket idézett fel a kapusnak: amikor Poleksic bemutatkozott a Serie A-ban a Lecce színeiben, már az első mérkőzésen kiállították Alberto Gilardinóval szemben elkövetett szabálytalanságáért. "Nagyon dühös voltam akkor a játékvezetőre. Albertóval egyébként többször is szembe kerültem már a pályafutásom során, szerencsére válogatott mérkőzésen többször is védeni tudtam ellene."

Varga: A győzelem sem elképzelhetetlen

A Loki középpályása, Varga József szerint döntő jelentőségű lesz, hogy a Fiorentina elleni keddi Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen melyik gárda szerzi majd meg az első gólt. A játékos kiemelte, bár a sorsoláskor a legtöbben az olasz együttest tartották a legkönnyebbnek a hajdúságiak ellenfelei közül, a kedd esti rivális az előző fordulóban megmutatta, hogy milyen játékerőt képvisel.

"Viszonylag simán, 2-0-ra győzték le a Liverpoolt, amely nekünk egy gólt tudott lőni saját stadionjában, úgy, hogy közben voltak lehetőségeink. Így aztán semmiképpen sem mondhatjuk, hogy az olaszoké gyengébb együttes, mint a Lyon, vagy a Pool" - fejtette ki.

A válogatott futballista szerint a Fiorentina esetében egyszerre várhatóak a technikás megoldások és a kemény párharcok. "Már többször elmondtuk, hogy mindhárom csapat más játékstílust képvisel. Úgy gondolom, hogy az olaszok masszív védelemmel rendelkeznek, s könnyen tudnak támadásokat építeni a stabil hátsó alakzat segítségével. De nem szabad elfelejtenünk, hogy az egyéni megoldásokra ugyanúgy készülnünk kell, mert egy Alberto Gilardino, Adrian Mutu, vagy Stevan Jovetic szintű játékos mindig, minden meccsen képes váratlan megoldásokra."

Varga arra számít, hogy a Fiorentina esélyeshez méltóan ráront majd a DVSC-re, ezért véleménye szerint nagyon fontos lenne, hogy a Loki szerezze az első gólt.

 "Szerintem azt kell nyújtanunk, amit Liverpoolban, s amit a Lyon elleni, hazai találkozó második félidejében. Ha képesek vagyunk arra, hogy hátul stabilan védekezve álljuk a sarat, akkor könnyebben tudunk majd a kapu előtt lehetőségeket teremteni, s remélem, az összecsapás alakulásának szempontjából nagy jelentőséggel bíró első gólt is mi szerezzük majd" - közölte a 21 éves játékos.

A középpályás azt mondta, fontos lenne a pontszerzés, de kilencven perces koncentrációval és megfelelő taktikával a győzelem sem elképzelhetetlen.A Fiorentina vezetőedzője igazi profihoz méltóan, rendkívül komolyan készül együttesével a Debrecen ellen. "Sok mérkőzését láttuk a Debrecennek, igazi csapat, amely szép futballt játszik. Úgy érzem, a Lyon elleni eredmény kissé becsapós, hiszen az első három gólt olyan helyzetből kapták, amelyre nem lehet felkészülni" - mondta Cesare Prandelli.

A tréner hozzátette: nem is gondol arra, hogy tartalékoljon, ezért a lehető legerősebb csapatát küldi pályára Budapesten, igaz, a román Adrian Mutu játéka még kérdéses.

A Fiorentina remek formában van, az előző BL-körben magabiztosan nyert a Liverpool ellen, majd szombaton a Juventus otthonában játszott 1-1-es döntetlent, és a negyedik helyen áll az olasz pontvadászatban. "Természetesen szeretnénk folytatni ezt a jó sorozatot, de továbbra is hangsúlyozom, hogy egy nagyon erős csapattal fogunk játszani" - emelte ki a vezetőedző.

Prandelli felidézte magyarországi emlékeit is: 30 évvel ezelőtt, 1979. október 3-án a Juventus játékosaként a Győr ellen lépett pályára a Kupagyőztesek Európa Kupájának első fordulójában, a magyar csapat akkor 2-1-re diadalmaskodott, a szakember viccesen kommentálta ezt a mérkőzést: "Akkor még nem volt ennyi televíziós állomás, így egy rosszabb eredménnyel is hazatérhettünk."

A Fiorentina kapusa, Sébastien Frey elismerte, nem nagyon ismeri a debreceni támadókat, de kielemezték a Liverpool és a Lyon elleni mérkőzéseket, és erős csapatról van szó.

A kedd esti meccs játékvezetője a skót Craig Thomson lesz.

{{keretes_cim}}

A Debrecen korábban egyszer sem találkozott olasz riválissal a nemzetközi kupasorozatokban. A firenzeik ugyanakkor még az 1960-as években kétszer is összeakadtak magyar gárdával a már megszüntetett Kupagyőztesek Európa Kupájában: a két párharcból egyet nyertek meg, a négy meccsből pedig háromszor győztek és egyszer veszítettek. Az 1961/62-es kiírás elődöntőjében az olasz együttes az Újpestet mindkétszer felülmúlta, így kettős sikerrel, 3-0-ás összesítéssel jutott a fináléba, amelyet végül megismételt találkozón bukott el a spanyol Atlético Madriddal szemben. Az 1966/67-es idényben viszont a Győr az egygólos idegenbeli vereséget követően hazai pályán 4-2-re diadalmaskodott, így bejutott a nyolcadöntőbe.

A keddi programból kiemelkedik a Liverpool és a Lyon összecsapása. Az angol együttes legutóbbi három tétmeccsét elveszítette, ráadásul spanyol sztárja, Fernando Torres sérülés miatt nem léphet pályára. Rafael Benítez menedzser számára az egyetlen jó hír, hogy Steven Gerrard felépült, így a csapatkapitány ott lehet a Lyon elleni kezdőcsapatban.

A hétvégén a Lyon is kikapott a bajnokságban - az alsóházhoz tartozó Sochaux-tól 2-0-ra -, ám mégis nyugodtabban várhatja a liverpooli összecsapást, mivel eddig száz százalékos a BL-ben, és még gólt sem kapott.

A két együttes eddig nem találkozott a nemzetközi porondon, de a Liverpool abból erőt meríthet, hogy a francia klubcsapatokkal játszva rendre sikerrel zárt, sőt, az eddigi 11 mérkőzésén összesen 3 gólt kapott tőlük. A francia együttes eddig nagyon nem remekelt eddig angol klubcsapatokkal szemben: utolsó hét mérkőzését kivétel nélkül elveszítette a szigetországi alakulatokkal szemben.

A keddi program
E csoport:
Debrecen-Fiorentina (olasz)
Liverpool (angol)-Olympique Lyon (francia)
F csoport:
Barcelona (spanyol)-Rubin Kazany (orosz)
Internazionale (olasz)-Dinamo Kijev (ukrán)
G csoport:
Glasgow Rangers (skót)-Unirea Urziceni (román)
VfB Stuttgart (német)-FC Sevilla (spanyol)
H csoport:
AZ Alkmaar (holland)-Arsenal (angol)
Olympiakosz Pireusz (görög)-Standard Liege (belga)

Valamennyi mérkőzés 20:45-kor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×