INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A sakktörténelem ismétli önmagát

Infostart / InfoRádió
Negyed századdal legendás csatájuk után ismét asztalhoz ült Anatolij Karpov és Garri Kaszparov, a két orosz sakkzseni: a kedden kezdődött viadalon az első két partit Kaszparov nyerte meg.

Az 58 éves Karpov és 12 esztendővel fiatalabb riválisa öt napon át küzd a spanyolországi Valenciában, a párharc 12 mérkőzésből áll, amelyből nyolcat a rapidsakk szabályai szerint játszanak. A keddi két parti még nem ez utóbbiak közé tartozott, de Karpovnak már itt is meggyűlt a baja az idővel, s ez szerepet játszott vereségében.

A két nagymester ötször csapott össze 1984 és 1990 között. Első vb-csatájuk - amelynek a mostani sorozat kíván emléket állítani - Moszkvában volt: öt és fél hónapig tusakodtak, mígnem a hat győzelemig tartó párbaj félbeszakadt.

Karpov megnyerte a 3., a 6., a 7., a 9. és a 27. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov a 32., a 47. és a 48. játszmában győzött, s 5-3-ra szépített, amikor a nemzetközi szövetség (FIDE) akkori elnöke, Florencio Campomanes - a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással -, közel féléves csatározás után, 1985. február 15-én félbeszakította mérkőzést.

A további négy vb-címmeccs közül már valamennyi Kaszparov sikerét hozta.

A címlapról ajánljuk