INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Phelpsnek a társai nyertek egy aranyat

Infostart / InfoRádió
A 4x100-as női gyorsváltó a nyolcadik, Kis Gergő férfi 400 gyorson a hatodik helyen végzett a római vizes világbajnokságon. Verrasztó Evelyn az ötödik, Hosszú Katinka a hetedik legjobb idővel jutott be a 200 méteres vegyesúszás döntőjébe. Hosszú Katinka délelőtt Európa-csúcsot úszott. Az első versenynapon hat világrekord született! Michael Phelpsnek a társak nyerték meg az első aranyat.

Megkezdte az aranygyűjtést Michael Phelps, aki győzelemre vezette az Egyesült Államok 4x100-as gyorsváltóban. Nagy meglepetésre csak harmadikok lettek az első számú esélyes franciák, s nem kerültek dobogóra Eamon Sullivan távollétében az ausztrálok.

Phelps egyébként, a váltó első embereként csak a harmadik helyen váltott, így az aranyérmet a társainak, Ryan Lochte-nak, Matthew Greversnek és Nathan Adriannek köszönheti.

Az oroszoknál önmagát múlta felül az utolsó két ember, Danila Izotov, Alekszandr Sukorukov. Az első három helyezett 3:10-en belül úszott. A világranglista első hat helyezettje közül négy francia - ezért nagy meglepetés az amerikaiak győzelme.

Egy számon belül két világcsúcs is született a női váltóban. Napjaink kiemelkedően legjobb női sprintere, Britta Steffen első emberként 52:22-öt repesztett, s váltotta az első helyen a német váltót. Aranyat nem ért: a holland kvartett óriási 3:31:71-es világcsúcsot úszott, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Hermskerk, Marleen Veldhuis összeállításban.

A magyar váltó, Dara Eszter (55.09), Verrasztó Evelyn (54.20), Mutina Ágnes (54.74), Hosszú Katinka (55.50) összeállításban a nyolcadik helyen végzett, ezzel az ötödik legjobb európai váltó lett.

Az első nap két egyéni döntője a férfi és a női 400 méteres gyorsúszás volt. Az urak között Kis Gergő döntőbe került, sőt a hatodik helyen zárt. A német Paul Biedermann világrekorddal nyert (3:40.07), megjavítva a legendás ausztrál, Ian Thorpe csúcsát. Kis a harmadik legjobb európaiként zárta a világbajnokságot (3:46.30).

A hölgyeknél Federica Pellegrini megszerezte a hazaiak első úszóaranyát: első nőként négy percen belül (3:59.15) úszta a 400 gyorsot. Két brit, Joanne Jackson, s a pekingi olimpiai bajnok, Rebecca Adlington állhatott mellé a dobogóra.

Az előfutamok során délelőtt Hosszú Katinka Európa-csúcsot úszott. Koraeste nem tudta megismételni a teljesítményét, de a hetedik legjobb idővel döntőbe úszott. Verrasztó Evelyn ellenben megjavította a reggeli idejét, s az ötödik idővel kvalifikálta magát a fináléba. Az amerikai Ariana Kukors világrekorddal (2:07.03) biztosította a maga számára a négyes pályát.

A nap hatodik világcsúcsát a női 100 pillangón egy mindössze 15 éves svéd kislány, Sarah Sjöström úszta (56.76), átadva a múltnak a holland Inge de Bruijn kilencéves rekordját.

A címlapról ajánljuk