eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Olasz Nagydíj: Vettel nyert

A német Sebastian Vettel nyerte a Forma-1-es világbajnokság idei 14. futamát, a vasárnapi Olasz Nagydíjat.

A Toro Rosso 21 éves pilótája pályafutása első GP-sikerét aratta, és ő minden idők legfiatalabb futamgyőztese.

A második a finn Heikki Kovalainen, aki a McLaren-Mercedes autójában versenyzett, a harmadik a BMW-Sauber csapat tagja, a lengyel Robert Kubica lett.

Rögtön az elején, miközben javában zuhogott az eső, a rajtot megelőző felvezető körben az eredetileg negyedik starthelyet megszerző Sébastien Bourdais versenygépe nem indult el, a többiek pedig a biztonsági autó felvezetésével vágtak neki az 53 körösnek tervezett GP-nek. Maga a futam - a safety car kiállását követően - csak két ilyen kör után kezdődhetett el.

Az alig 21 éves Vettel, aki a Forma-1 történetének legfiatalabb pilótájaként szerezte meg szombaton a pole pozíciót, ragyogóan jött el, őt követte a finn Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes), harmadikként pedig az ausztrál Mark Webber (Red Bull). A világbajnoki címvédő finn Kimi Raikkönen (Ferrari) - Bourdais "háttérbe vonulása" nyomán - a 13., míg a pontversenyben éllovas brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) a 14. pozícióból indulhatott neki az összesen 306,720 km-es távnak.

Vettelék triójával közvetlenül a német Nico Rosberg (Williams) és a brazil Felipe Massa (Ferrari), akinek gépében motort cseréltek, igyekezett tartani a lépést, ami nem volt egyszerű, hiszen az F1 leggyorsabbnak tartott pályája életveszélyesen csúszóssá vált. Időnként akadtak is "pályaelhagyók", de komoly baj nem történt. Vettel az élen pedig kifejezetten jól érezte magát, s egyre nagyobb előnyt gyűjtött, a tízedik körben már csaknem 7 másodperccel vezetett Kovalainen előtt.

A tizenkettedik körben az olasz Giancarlo Fisichella (Force India) próbált erőszakosan előbbre törni, de nem sikerült neki, apróbb ütközés után a gumifalban kötött ki. A magát és kocsiját szintén nem kímélő Massa megelőzte Rosberget, miközben Raikkönen és még inkább Hamilton is megkezdte a közelebb zárkózást.

Vettel cserélt kereket először - a tizenhatodik körben és csaknem 12 másodperces "fórnál" -, majd a negyedik helyre jött vissza, hogy a többiek hasonló első kiállását követően visszavegye a vezetést. Mögé pedig féltávhoz közeledve a bokszutca meglátogatását egyre halogató Hamilton jött föl szoros másodiknak, de mielőtt előzési pozícióba került volna, ki kellett állnia kerékcserére és üzemanyag-felvételre.

Féltávnál Vettel-Kovalainen-Fernando Alonso-Robert Kubica -Webber-Nick Heidfeld volt az élcsoport sorrendje, egyharmaddal a vége előtt pedig annyi lett a változás, hogy Vettel és Kovalainen mögé Kubica sorakozott fel harmadiknak, Alonso, Heidfeld és Massa előtt, s a még pontszerző két további helyet pedig Hamilton és Webber foglalta el.

A hajrá nem hozott különösebb izgalmakat, a kivételt a Red Bull színeiben versenyző brit David Coulthard és a Williams autójában ülő japán Nakadzsima Kazuki "súrlódása" jelentette: ők "belekóstoltak" egymás autójába, de személyi sérülés nem történt, csupán a kocsialkatrészek repültek szerteszét három körrel a vége előtt. Az élen azonban nem következett be változás: Vettel minden idők legfiatalabb Forma-1-es futamgyőzteseként nyert Kovalainen és Kubica előtt.

Az összetettben Hamilton előnye egy pontra csökkent Felipe Massa előtt - igaz, ez több is lehet, ha a szingapúri nagydíj előtt a FIA helyt ad a McLaren fellebbezésének. Nagy csoda lenne, ha nem a brit vagy a brazil nyerné 2008-ban a világbajnoki címet.

Olasz Nagydíj, Monza
1. Vettel (Toro Rosso) 1h26:47,000
2. Kovalainen (McLaren-M.) 12,512 mp. hátrány
3. Kubica (BMW Sauber) 20,471 mp. hátrány
4. Alonso (Renault) 23,903 mp. hátrány
5. Heidfeld (BMW Sauber) 27,748 mp. hátrány
6. Massa (Ferrari) 28,816 mp. hátrány
7. Hamilton (McLaren-M.) 29,012 mp. hátrány
8. Webber (Red Bull-R.) 32,048 mp. hátrány
9. Räikkönen (Ferrari) 39,468 mp. hátrány
10. Piquet (Renault) 54.445 mp. hátrány


A világbajnokság állása:

1. Hamilton 78
2. Massa 77
3. Kubica 64
4. Räikkönen 57
5. Heidfeld 53
6. Kovalainen 51
7. Alonso 28
8. Trulli 26
9. Vettel 23
10. Webber 20

A kontruktőrök versenyének állása:
1. Ferrari 134
2. McLaren-Mercedes 129
3. BMW Sauber 117
4. Renault 41
5. Toyota 41
6. Toro Rosso-Ferrari 27
7. Red Bull-Renault 26
8. Williams-Toyota 17
9. Honda 14

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×