eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még Lineker is a spanyolok sikerére számít az Eb-döntőben

A hektikusan játszó, de hatalmas küzdő németek a látványos és meggyőző futballt bemutató, ám eddig örök vesztesnek tartott spanyolokkal találkoznak az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti döntőjében, vagyis az esélyek megjósolhatatlanok. A Nationalelf eddigi öt döntőjéből hármat megnyert, míg a hispán együttes legutóbb 44 éve foglalta el Európa futballtrónját. A finálé előtt még Gary Lineker is meghazudtolta önmagát.

Németország negyedszer, vagy Spanyolország másodszor? - így foglalható össze röviden a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjének legfőbb kérdése.

Hektikus németek

Ha a formát nézzük, a spanyolok tűnnek esélyesebbnek a bécsi Eb-döntőben, a német csapat azonban annyira kiszámíthatatlanul futballozott eddig, hogy Lukas Podolskiék remeklése és végső sikere sem lenne meglepő.

A német válogatott meglehetősen hektikus teljesítményt nyújtott az Európa-bajnokságon, mégis eljutott a döntőig a Nationalelf. Joachim Löw szövetségi kapitány együttese meggyőző teljesítménnyel nyert a lengyelek ellen, majd hatalmas pofont kapott a horvátoktól, és végül szenvedve győzte le az osztrák együttest.

A negyeddöntőben aztán ismét nagyszerű produkcióval rukkoltak ki Ballackék, és az Eb egyik legjobb meccsén ejtették ki az esélyesebbnek tartott portugál csapatot. A törökökkel vívott elődöntőben a szerencsére is szüksége volt a német alakulatnak, és végül az utolsó percben szerzett találattal győzték le 3-2-re a tartalékos félholdasokat.

Száguldó spanyolok


A Luis Aragonés irányította spanyolok ezzel szemben csoporttalálkozóikon remekeltek. Az orosz csapat 4-1-es kiütése után is lendületben maradtak, és száz százalékos mérleggel jutottak tovább a hispánok.

A világbajnok olaszokkal vívott negyeddöntőben elsősorban riválisuk bunkerfocija miatt hatástalanul támadgattak, majd Iker Casillas remeklésének köszönhetően büntetőkkel legyőzték az égszínkékeket. Az elődöntőben pedig ismét az orosz gárda következett, és a különbség ismét három gól volt a meggyőző és látványos játékkal előrukkoló Torresék javára.

Egymást dicsérik a felek

A német oldalon már a szerdai elődöntő után igyekezett mindenki hangsúlyozni, hogy a döntőben sokkal jobban kell játszani. Ennek megfelelően Löw nem dicsérte csapatát, az ellenfélről viszont elismerően szólt, ezzel is tehermentesítve játékosait. A német szövetségi kapitány szerint Spanyolország a torna legkiegyensúlyozottabb csapata, a hispán válogatott végig magas szinten játszott, s a játékosok különösen technikailag rendkívül erősek.

A spanyoloknál többen, köztük Luis Aragonés is azt emelte ki, hogy a német együttes a döntő esélyese, bár a szövetségi kapitány hozzátette: bízik csapata erejében, és abban, hogy befejezik az elkezdett feladatot.

Sérült a gólkirály-jelölt

Aragonés vasárnap nem számíthat legeredményesebb csatárára, David Villára, így az a kérdés, hogy Francesc Fabregasszal ismét ötfőssé bővíti középpályássorát, ahogyan az az elődöntrőben remekült bevált, vagy Fernando Torres mellett Daniel Güizával áll fel. Mind az Arsenal középpályása, mind a Mallorca csatára jelezte, kész a bevetésre, de még egyikük sem tudta, miként dönt a Hortalezai Bölcsnek becézett 69 éves szakvezető.

A németeknél is lehet egy nagy hiányzó, ugyanis nem kizárt, hogy kihagyja a döntőt Michael Ballack. A 31 éves középpályása vádlisérülése miatt péntek óta nem tudott együtt edzeni a csapattal, és az orvosi stáb próbálja összedrótozni.
Az Eb-történelem

A döntők terén a németeknek van nagyobb tapasztalata, hiszen a vasárnapi már a hatodik Eb-fináléjuk lesz, ami rekordnak számít a futballtörténelemben. A Nationalelf korábban háromszor diadalmaskodott: 1972-ben, 1980-ban és 1996-ban. Az angliai viadalon győztes együttesből már senki sem maradt hírmondónak, de az edzői stábban dolgozik Andreas Köpke és Oliver Bierhoff is, akik tudnak arról mesélni, miként kell megnyerni egy Eb-finálét.

{{keretes_cim}}

Bár a fogadóirodák a torna előtt a németeket tartották a fő esélyesnek, a döntő előtt a spanyolok a favoritok az oddsok alapján. A William Hill irodánál 2.3-as szorzó jár a hispán együttes rendes játékidőben elért győzelméért, 3.1 a döntetlenért és 3.3-as odds a német diadalért. Ha csak azt nézzük, hogy ki nyeri meg az Eb-trófeát, a spanyol sikerre 1.61-szeres, a németre 2.25-szörös a szorzó.

A legutóbbi két tornán a csoportkör után búcsúztak a németek, így a döntőbe jutással már valamennyit visszaszereztek a régi idők dicsőségéből, de egyesek szerint a Nationalelf sikere mellett szól, hogy a csapat gerince a 2006-os vb-n bronz-, a 2002-es vb-n pedig ezüstérmes lett, így most már aranynak kell jönnie. Ennek ellentmond egy furcsa sorminta: a német válogatott minden második Eb-fináléját nyerte meg, hiszen 1972 után négy évvel elbukott, csakúgy mint 1992-ben, az 1980-as sikert követő első döntőjében, és az 1996-os bajnoki cím után most jutottak újra a fináléba.

A spanyolok a harmadik Eb-döntőjüket vívhatják: 1964-ben a szovjetek ellen győztek, 1984-ben azonban a franciák ellen alulmaradtak. Az egyik spanyol sportlap összehívta a 44 évvel ezelőtti aranycsapatot, amelynek tagjai egy emberként álltak ki Puyolék mellett, és kijelentették: a spanyol együttes nyújtotta a legszebb focit az Eb-n. Ugyanakkor Michel Platini UEFA-elnök meghívta a döntőre Luis Arconadát, az 1984-es spanyol válogatott kapusát, aki súlyosat hibázott az egykori francia klasszis találatánál - kérdés, hogy most szerencsét hoz-e az utódoknak.

A közös múlt

A két válogatott eddigi 19 meccséből a németek nyolcat nyertek meg, míg a spanyolok ötször győztek. Világversenyen ötször találkoztak, és itt is szembetűnő a németek fölénye: a Nationalelf háromszor, míg az ibériaiak egyszer győztek. Legutóbb több mint öt éve, 2003 februárjában csaptak össze, azt a barátságos meccset a spanyol együttes nyerte 3-1-re.

Még Lineker is meghazudtolja önmagát

A döntő előtt természetesen mindkét oldalon igyekeznek valamilyen segítséget találni, így a spanyolok megemlítik, hogy a kontinensviadal dalát is egy honfitársuk, Enrique Iglesias énekli.

Emellett egy nem várt hispán szimpatizán is jelentkezett: Gary Lineker, egykori angol labdarúgó, jelenlegi televíziós műsorvezető legendás mondatával ("A futball az a játék, amit 22 játszanak, és a végén mindig a németek nyernek") ellentétben úgy vélekedett, a tetszetős focit játszó spanyol együttes fog győzni a fináléban.

Németországban közben abban bíznak, hogy ismét szerencsét hoz Angela Merkel, ugyanis ha a német kancellár a lelátón ült, nem veszített a csapat. A spanyolok sem maradnak neves drukkerek nélkül: a királyi család és a kormány több tagja is ott lesz a bécsi fináléban.

A mérkőzést az olasz Roberto Rosetti vezeti, akivel eddig nem nyertek meccset a németek. A spanyoloknak felemás emlékeik lehetnek a bíróról, ugyanis a 2006-os vb-nyolcaddöntőben Rosetti fújta a sípot, amikor a franciák 3-1-gyel kiejtették a Vörös Fúriát, de a svédek elleni győztes selejtezőn is az olasz bíráskodott.

A Németország-Spanyolország mérkőzés vasárnap este 20:45-kor kezdődik a bécsi Ernst Happel Stadionban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×