eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Fabregas: "Úgy élveztük a meccset, mint a gyerekek a grundon"

Luis Aragonés szerint a spanyol labdarúgó-válogatott az Eb-döntőbe jutással már elérte a kitűzött célt, de megérdemelné, hogy megnyerje a tornát. A szakvezető elmondta: a siker oka, hogy játékosai mindig hittek magukban.

Luis Aragonés, az Európa-bajnoki döntőbe jutott spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a siker oka abban keresendő, hogy játékosai mindig hittek magukban.

Az oroszok elleni 3-0-s sikert elemezve elmondta, hogy nem úgy kezdtek, ahogy tervezték, éppen azt játszották, amit az oroszok szeretnek, hosszú indításokkal próbálkoztak, de amikor levették a labdát, védekezésben és támadásban is jobban tudtak játszani.

"A szünetben arról beszéltünk, hogy fokoznunk kell az iramot, mert tudtuk, ha gólt szerzünk, azzal megsebezhetjük őket. Amikor az oroszok támadni akartak, jól álltuk a rohamokat, és megtartottuk a labdát" - értékelt Aragonés.

"Egy csatárral jobban játszottunk, mint kettővel"

Arra a felvetésre, hogy Andrej Arsavin ezúttal nem sok vizet kavart, úgy reagált: tudták, hogyan kell kontrollálni. "Szeret szabadon játszani, ezért nálunk mindig akadt egy ember, aki őt felügyelte. Amikor sikerült túljutnia Sennán, ott volt Xavi vagy akárki más. Nagyon jó labdarúgó, rendkívül gyors, de én más orosz játékosokat is hasonlóan nagyra becsülök" - mondta a 69 éves tréner.

Aragonés szerint Villa sérülése után egy csatárral jobban játszottak, mint kettővel. "Fabregas beküldésével eggyel több középpályásunk volt, és az oroszoknak nehéz volt ezt felügyelni."

A kitűzött célt már elérték

A spanyol szakvezető kiemelte: a döntőbe jutással már elérték a kitűzött célt, de nem akarnak itt megállni, és a hispán válogatott megérdemelné, hogy Európa-bajnok legyen. A spanyolok legutóbb 24 évvel ezelőtt játszottak Eb-döntőt, de akkor a franciákkal szemben alulmaradtak.

"Nehéz meccsre számítok. A német csapat fizikálisan erősebbnek tűnik, de azért egyszer elfárad. És persze akadnak olyan spanyol játékosok is, aki sokat és gyorsan futnak. Bármelyik csapat nyerhet, olyan lesz a döntő, mintha egy érmét dobnának fel" - emelte ki.

A leendő taktikát illetően azt mondta, a németek képesek nyomás alatt tartani az ellenfelet, biztosan nem hagynak majd nekik nagy helyet a kibontakozásra, de ha sikerül gyorsan járatniuk a labdát, az ellenfél elfárad. Aragonés nyilatkozatában utalt Gary Lineker korábbi angol válogatott labdarúgó mondására, mely szerint "a végén mindig a németek nyernek".

"Azért jöttünk, hogy nyerjünk"

A spanyol szakvezető kiemelte azt is, hogy az együttes tele van fiatal labdarúgókkal, akik a győzelem tapasztalatával felvértezve a 2010-es vb-re érhetnek be igazán. Aragones hangsúlyozta: az eddigi kritikák is megedzették, és jobb teljesítményre ösztökélték.

"Furcsa volt ilyen korán beállni, és egy új, számomra idegen poszton játszani, mert nem vagyok csatár. Úgy élveztük a meccset, mint a gyerekek a grundon. Azért jöttünk, hogy megnyerjük a tornát, de a legfontosabb meccs még hátravan" - mondta a két gólpasszt adó Francesc Fabregas. A középpályás hozzátette: rengetegen kételkedtek a spanyol csapatban, senki sem várta, hogy eddig eljutnak, és mégis a siker kapujában vannak.

Az első találat szerzője, Xavi szerint a válogatott megérdemelné a végső sikert, de a németeket tartja a döntő esélyesének.

A spanyol együttesben nem léphet pályára a vasárnapi döntőben az izomsérülést szenvedő David Villa."Bajnok, bajnok" kiáltásokkal ünnepelték spanyol szurkolók ezrei csütörtök este Madridban, hogy Spanyolország bejutott a fináléba. A Colon téren felállított hatalmas kivetítők előtt több mint tízezer drukker már azt követően ünnepelni kezdte a győzelmet, hogy David Silva lövése a mérkőzés 82. percében betalált a hálóba. A szurkolók a meccset követően elözönlötték a városközpontot, amelyet spanyol nemzeti zászlók és vörös-sárga trikók valóságos tengere borított el.

Spicces fiatalok időnként elállták a nemzeti lobogóval feldíszített gépjárművek útját, ami fennakadásokat okozott a közlekedésben. Az utat végül a nagy erőkkel kivonuló rendőrség tette szabaddá.

Számos más spanyol nagyvárosban is hasonló jelenetek játszódtak le, mintegy ízelőt adva abból, hogy milyen ünneplés várható az ibériai országban, ha a spanyol válogatott nyerné az Eb-t.

María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes - aki a Bécsben rendezett mérkőzést a helyszínen követte figyelemmel - úgy nyilatkozott, hogy országának az 1964-es kontinenstorna óta most először van jó esélye az Eb-győzelemre. Fülöp trónörökös, aki szintén a bécsi stadion tekintette meg a találkozót, többek között a spanyol válogatott magabiztosságát emelte ki.

I. János Károly király és José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő csütörtök este közölte, hogy jelen lesz a vasárnapi bécsi Eb-döntőn."Káprázatos", "csodálatos" vagy egyszerűen csak "nagy" - ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel minősítette a spanyol labdarúgó-válogatottat a hazai sajtó, amely az oroszok felett aratott magabiztos siker nyomán máris végső győztesnek látja a "La Roját".

"A spanyol válogatott a képzőművészet kategóriájába emelte a labdarúgást" - lelkendezik a címlapon az As a nemzeti együttes színeivel, "vérrel és arannyal" írt főcím - "Természetesen képesek vagyunk rá" (az Eb-cím megszerzésére) - alatt.

A különleges alkalomra az újság főcíme és címoldala megduplázódott, kinyitva az első és utolsó lapot összekapcsoló nagyméretű fotó látható, melyen "az Arsavin orosz csapata ellen végül táncra perdülő spanyol válogatott fesztiválja" olvasható. "Tökéletes mérkőzés volt" - áll a sportlap egyik belső oldali értékelésében.

"Mi vagyunk a legjobbak" - harsogja a Marca, amely "diadalmas szimfónia" mottóval számol be Cesc Fabregas és a három gólszerző, Xavi, Güiza és Silva "előadóestjéről".
 
"Spanyolország elkápráztatta Európát" - véli a legnagyobb példányszámú napilap, az El Pais, emlékeztetve arra, hogy a válogatott harmadszor jutott el a döntőig.

"Egy lépésre a dicsőségtől" - ezzel a címmel számol be a történtekről az El Mundo. Helyzetelemzése szerint amennyiben a spanyol csapat az érdes németek elleni, vasárnapi döntőben felvillant néhány elemet a csütörtöki szimfóniájából, övé lesz a bajnoki cím.

Az eufórikus beszámolókban ugyanakkor fellelhető némi óvatosság is. "Kétségtelen, hogy a spanyol válogatott a legjobb, de vigyázat, még semmit sem nyertünk" - figyelmeztet a Marca.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×