eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ballack pihenni küldené leendő edzőjét - nézze meg a bombagólt!

Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt az osztrákok ellen elért 1-0-s eredménnyel és a negyeddöntőbe kerüléssel, de hozzátette:a portugálok ellen sokkal jobb teljesítményre lesz szükség. A győztes gólt szerző Michael Ballack szerint a negyeddöntőben nem a Nationalelf az esélyes.

Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt az osztrákok ellen hétfő este elért 1-0-s eredménnyel és a negyeddöntőbe kerüléssel, de megjegyezte, a portugálok ellen sokkal jobb teljesítményre lesz szükség, ha azt szeretnék, hogy tovább folytatódjon számukra az Európa-bajnokság.

"Fontos győzelmet arattunk egy olyan mérkőzésen, amelyen nagy nyomás alatt játszottunk" - mondta a tréner, aki szerint futballistái csapatként jól működnek együtt.

Az első félidő végén a német trénert és osztrák kollégáját, Josef Hickersbergert is felküldte a játékvezető a lelátóra. Joachim Löw közölte: csupán azt mondta a negyedik játékvezetőnek, hogy szeretnék nyugodtan végezni a munkájukat a kijelölt zónában, ennek lett a következménye a bírói döntés.

Az Európai Labdarúgó Szövetség egyébként szerdán határoz a német válogatott szövetségi kapitányának esetleges további büntetéséről. Az UEFA előbb tanulmányozza a bíró és a két szövetség jelentését, és csak ezt követően hoz határozatot az ügyben. Elméletileg az is elképzelhető, hogy a két trénert egy-egy meccsre eltiltják, így Löw nem ülhetne a kispadon a csütörtöki, Portugália elleni negyeddöntőben, de valószínűbbnek tűnik, hogy az esetnek nem lesz semmilyen következménye.

Ballack szerint a portugálok az esélyesek

A győztes gólt szerző Michael Ballack szerint a nagy nyomás miatt idegesen játszottak, amiatt hagytak ki több helyzetet is. Saját találatáról azt mondta a Nationalelf csapatkapitánya: valóban jól sikerült szabadrúgásból vette be Macho kapuját. "Jól találtam el a labdát, és fontos volt, hogy a szünet után gyorsan vezetést szerezzünk."



A középpályás a portugálok elleni negyeddöntő kapcsán azt mondta, a luzitánok az esélyesek, hiszen eddig kiválóan szerepeltek az Eb-n, és tele vannak nagyszerű játékosokkal - Ballack minden bizonnyal így akarja levenni a terhet társai válláról.

A német csapatkapitány számára amiatt is különleges lesz a csütörtöki összecsapás, mert leendő klubedzője, a portugál válogatott szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari ellen léphet pályára. Ballack kijelentette: nem bánná, ha a brazil szakvezetőnek több ideje maradna felkészülni a Chelsea irányítására - ez ugyanis azt jelentené, hogy a portugálok búcsúznak.

Marad az osztrák kapitány

Az osztrák válogatott szövetségi kapitánya, Josef Hickersberger csapata az Eb-szereplését foglalta össze, amikor kijelentette: "többnyire jól játszottunk", miközben elismerte, hogy a megfogalmazott célt, a nyolc közé kerülést nem sikerült elérniük.

"Összességében az osztrák válogatott bizonyította, hogy képes futballozni, és hogy szerepe lehet a 2010-es világbajnoki selejtező sorozatban." - mondta segítője, Andreas Herzog.

A szövetségi kapitány a kiesés másnapján bejelentette, hogy továbbra is vállalja a megbízatást az osztrák labdarúgó-válogatott kispadján.

"Szeretném folytatni a munkát, és tudom, hogy a csapat is így vélekedik" - jelentette be a 60 éves kapitány, akinek szavait Friedrich Stickler, a szövetség elnöke is megerősítette.

A kontinenstornát 1 ponttal záró játékosok korábban egyöntetűen kiálltak a 2006 januárjában munkába állt Hickersberger mellett, akinek decemberig szól a jelenlegi szerződése.A német lapok óvatos örömmel kommentálták a válogatott győzelmét és továbbjutását. Nyoma sem volt annak az eufóriának, amely az Európa-bajnoki nyitányon a lengyelek elleni siker után a sajtó - és a közvélemény - hangulatát jellemezte. A keddi kommentárokból egyértelműen kitűnt, hogy a horvátok elleni, az országot igen csak megviselő vereség nem múlt el nyomtalanul.

Merkel: A siker bátorságot adhat

Az alaphangot még hétfő éjszakai, a német közszolgálati televízió által Bécsből sugárzott interjújában Németország "szövetségi kapitánya", Angela Merkel kancellár adta meg. A kancellár asszony, aki az Ernst Happel stadionban rendkívül lelkesen szurkolta végig a mérkőzést, dicsérte ugyan a csapatot, de meglehetősen mértéktartóan - igazi szakértőként - nyilatkozott. Merkel úgy vélte, hogy a győzelem erőt és bátorságot adhat az együttesnek, amire nagy szüksége lesz a csütörtöki, Portugália elleni találkozón. Dicsérte Ballackot és Lahmot, s óvatosan azt üzente, hogy minden jó, ha a vége jó.

A keddi újságok mindenekelőtt a továbbjutás értékét emelték ki, és ennek kapcsán azt, hogy nem vált valóra a németek rémálma, azaz nem ismétlődött meg "Cordoba". Előzőleg ugyanis szinte valamennyi sajtóorgánum arra figyelmeztetett: Németország ezúttal nem szenvedhet hasonló vereséget Ausztriától, mint az 1978-as világbajnokságon, Argentínában.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kritikusan állapította meg: a továbbjutást jelentő győztes szabadrúgásgól - továbbá az a tény, hogy Bécs nem vált újabb Cordobává - ténylegesen örömre ad okot, de ezen túlmenően nincs minek örülni. A német válogatott ugyanis egyáltalán nem keltett olyan benyomást, mintha visszanyerte volna korábbi meggyőző formáját, a győzelmet minden áron akaró mentalitást. A játék képe egyáltalán nem sugallta azt, hogy Németország esélyes lenne az Európa-bajnoki címre - hangoztatta a tekintélyes újság, s bátortalanságáért nem csupán a csapatot, hanem az "összeállítási hibákért" Joachim Löw edzőt is bírálta. A lap erősen hiányolta a szenvedélyt, az erőt és a támadó szellemet, s meglehetősen ünneprontóan azt hangoztatta, hogy a jelenlegi út zsákutcával fenyeget.

A berlini Der Tagesspiegel szerint Németország győzött ugyan, de a játék minden tekintetben csalódást keltett. Az újság szerint a csapat adós maradt a felszabadult, lelkes, igazi támadó játékkal, s - különösen a mérkőzés első hatvan percében - hagyta, hogy az osztrákok uralják a mezőnyt, akik azonban a kapu előtt szerencsére már határozatlannak bizonyultak. Ez a játék kevés lesz a csütörtöki, Portugália elleni negyeddöntőre - állapította meg a lap.

Kesereg az osztrák sajtó

Az osztrák sajtó keserű szájízzel vette tudomásul, hogy Ausztria válogatottja kiesett. "Elmaradt a futballszenzáció, a németek nyertek - most már csak házigazdák vagyunk" - emelte ki szalagcímében a Die Presse. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vereség nemcsak szétfoszlatta a hazaiak álmát, hanem egyúttal keserű utóízt is hagy maga után. Ugyanis az Európa-bajnokságok történetében még sosem fordult elő, hogy egy rendező ország csapata csupán egy ponttal fejezze be szereplését: ez eddig a legszégyenteljesebb búcsú.

A Der Standard úgy látja, hogy az álom be nem teljesülése egyértelműbb volt a játék képe alapján, mint ahogy az eredményből kitűnik. "Az ember nem vásárolhat magának bátorságot. A logika szabályai szerint meglepetésre sem lehet előre számítani, mert akkor nem volna az. Hickersberger kapitány azonban megpróbálta mindkettőt becsomagolni egyetlen, hollywoodi minta alapján dirigált előadásba. Az akarat megvolt, a gépezet azonban nem működött" - vélekedett a lap.

"Game over - Ballack lövése a szívünkbe talált" - kesereg a Kurier. A lap véleménye szerint a kudarc okait a múltban kell keresni, nem pedig az edzői kispadon. "A hazai bajnokság az utóbbi évtizedekben a nagyokat próbálta utánozni, vonzó akart lenni, mint a vezető európai ligák. Csak éppen rossz lovakra tett. Külföldi légiósokra, ahelyett, hogy a hazai utánpótlással törődött volna" - jegyezte meg a lap sportkommentátora.

Egy éjszaka a kedvencek ágyában

Jótékony céllal elárverezik az Európa-bajnokságról kiesett osztrák labdarúgó-válogatott által használt hotelszobák némelyikét. Aki szeretné a jövő hétvégét, a vasárnapi döntő előtti éjszakát Josef Hickersberger szövetségi kapitány, Andreas Ivanschitz csapatkapitány vagy Ivica Vastic - természetesen frissen áthúzott - ágyában tölteni, az kedden este nyolc óráról licitálhat az egy internetes oldalon.

A legtöbbet ígérő győztesek kiléte egy hét múlva derül ki, ők az élmény mellett egy dedikált osztrák válogatott mezzel is gazdagodnak. A stegersbachi üdülőcentrum egy helyi gyermeksegítő központnak ajánlja fel a bevételt.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×