eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lewis Hamilton: "A legrosszabb rémálmom vált valóra"

A napokban jelenik meg Lewis Hamilton önéletrajzi könyve, melyben részletesen beszámol pályafutásáról, magánéletéről és a legutóbbi idény során történtekről is, amikor újoncként kis híján megnyerte a Forma-1 világbajnoki címét. A könyvben beszél csapattársához, Fernando Alonsóhoz fűződő viszonyáról is.

A nemrég lezárult Forma-1-es szezon előtt a képlet meglehetősen egyszerűnek tűnt a McLaren csapatánál: érkezett a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso és egy újonc, a tehetségesnek tartott brit Lewis Hamilton.

Alighanem a csapatnál is mindenki azt várta, hogy a világbajnok megvédheti címét, amiben nagy segítséget kaphat az újonc brittől, aki az évad során megfelelő tapasztalatot szerezhet a Forma-1-ben.

Az idény kezdete előtt, januárban a csapat Finnországba utazott erőnléti edzésekre. "Mindenki ott volt - én, a tesztpilóta Pedro de la Rosa, a mérnökök és a szerelők - kivéve Fernandót. Neki is ott kellett volna lennie, de nem volt, így nem tudott igazán mély kapcsolatot kialakítani a csapattal" - emlékezett vissza Lewis Hamilton.

"A McLaren főnöke, Ron Dennis egy nap megkért, hogy próbáljam meg a szokásosnál is jobban megkönnyíteni Fernando beilleszkedését. Fernado nagyon csendes, csak futólag köszön az embernek és kész. Így hát elkezdtem bejárkálni hozzá, számítógépes játékokat játszani, hogy kialakítsunk valamilyen kapcsolatot" - mesélt a kezdetekről a brit pilóta.

Az első gondok a Monacói Nagydíjon jelentkeztek, amikor a csapat azt az utasítást adta a második helyen autózó Lewis Hamiltonnak, hogy legkevesebb öt másodperes különbséget tartson az élen álló spanyoltól. "'Meg akarom nyerni ezt a futamot. Amíg le nem intik, nincsen vége' - feleltem. 'Nem, tartsd az öt másodperces különbséget' - válaszolták a csapatból. Én viszont úgy gondoltam, megmutatom nekik, hogy van bennem lendület és végig Fernando nyomában voltam. A futam után egyértelmű volt, hogy a csapat nem boldog, ám én közöltem velük, hogy nem azért versenyzek, hogy második legyek" - emlékezett vissza Lewis Hamilton.

A brit pilóta szerint bár Fernando Alonso már Indianapolisban elkezdte mondogatni, hogy a McLaren csapattársát favorizálja, ő nem érezte ezt. "A francia nagydíj után a 7. helyen végző Fernando azt mondta valakinek, hogy boldog, hogy nem én nyertem és nem zsebeltem be a legtöbb megszerezhető pontot. Meg tudtam érteni. A B terve csődöt mondott és vigaszt keresett" - mondta."Aztán Magyarországon mindenkinél gyorsabb voltam. Biztos voltam benne, hogy előkelőbb helyet szerzek nála az időmérő edzésen. Ron Dennis az időmérő során többször is kérte, hogy engedjem el Fernandót. De én azt gondoltam: 'Hol van? Nem fogok azért lassabban menni, hogy lépést tudjon tartani velem.' Éreztem, hogy Ron mérges, de Fernando mérföldekre volt mögöttem. Így hát folytattam. Az utolsó kiálláskor és úgy tűnt, Fernando valami furcsát csinál, de nem tudtam, mi történik. Azt láttam, hogy a tükörben nézelődik. Még mindig állt a boxban, amikor én már megkaptam az engedélyt az indulásra. Meg kellett mögötte állnom, és üresbe tenni a kocsit. Először azt hittem, hogy ez Ron bosszúja, amiért nem tartottam be az utasítását, de nem így volt. Ezzel szemben Fernando vágott vissza azért, mert korábban nem engedtem el" - emlékezett vissza a hatalmas botrányt kavart esetre Lewis Hamilton.

Az ezután történtek ismertek: Fernando Alonsót a hatodik helyre sorolták vissza a rajtrácson, a wokingiakat pedig azzal büntették, hogy nem szerezhettek konstruktőri pontot a mogyoródi viadalon. "A legrosszabb rémálmom vált valóra" - mondta most a versenyen egyébként rajt-cél győzelmet arató brit pilóta..

Lewis Hamilton ennek ellenére állítja, hogy esze ágában sem volt összeveszni csapattársával, mi több, a magyar nagydíj után fel is hívta: "Nem kellene találkoznunk? Nézd, nekem nincs veled gondom, de tisztázzuk a felmerült kérdéseket!". Egyetértett, így Törökországban a szobájában le is ültünk.

"Azt mondtam: 'Nézd, nekem nincs veled bajom. Maximálisan tisztellek téged, le akarlak győzni, de ez nem állhat az irántad érzett tiszteletem útjába'. Nagyjából ő is ezt mondta, kezet fogtunk, majd kimentünk a pályára és mindenkinek elmeséltük, mi történt. Az a hétvége sokkal jobb volt, mint az előzőek, de a felszín alatt semmi sem változott" - elevenítette fel a történteket Lewis Hamilton.

"Kétségtelenül Magyarország volt a mélypont. Ezt követően hallottam, hogy Ron és Fernando összevitatkoztak - a veszekedés során Fernando kijelentette, hogy a birtokában vannak olyan e-mailek, melyek kellemetlen helyzetbe hozhatják a csapatot. Hihetetlen volt, hogy mindez egy verseny reggelén történik" - mondta Lewis Hamilton.

A Ferrarival kapcsolatos kémügy (melynek végül pénzbüntetés és a konstruktőri pontok elvétele lett a vége) végül Olaszországban robbant ki, majd kiderült, hogy Fernando milyen szerepet játszott az eseményekben.

"Nem volt egészséges a kialakult rivalizálás, de erősnek és agresszívnak éreztem magam, anélkül, hogy szükségtelen rizikót vállaltam volna. Igazán kár, hogy így alakultak a dolgok. Nehezen értettem meg az okait" - jelentette ki Lewis Hamilton.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×