eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyurta: "Megtanultam teherrel a vállamon versenyezni"

Az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel 200 mellen és kiegészítő számában, 100 mellen is új egyéni csúccsal lett aranyérmes az antwerpeni ifjúsági úszó Európa-bajnokságon. A Jövő SC 18 éves versenyzője márciusban a melbourne-i felnőtt világbajnokságon hatodik lett 200 méteren, akkori idejénél lényegesen jobb időt ért el, az athéni olimpiai eredményénél pedig négy századdal volt gyorsabb.

A világbajnoki döntő után azt mondta, hogy az év végére szeretné megjavítani a 2004-es athéni olimpián elért idejét, ez azonban már most, nyáron sikerült. Meglepődött ezen az eredményen?

Nem lepődtem meg, hiszen a célom az volt, hogy az athéni időn belül ússzak, meg szerettem volna javítani az egyéni csúcsomat, ami sikerült is. A világbajnokság után nagyon jól ment az edzés, és mindent megcsináltam, amit kitűztem magam elé, amit elvártak az edzőim, ez pedig meghozta az eredményt. A melbourne-i világbajnokságon úszott 2:11.62-es időm megadta a lökést arra az öt-hathetes felkészülésre, amit az antwerpeni ifjúsági Eb előtt elvégeztem.

A tavalyi év végén, a helsinki rövidpályás Európa-bajnokságon aranyérmes lett. Látja-e már, hogy mit rontott el az azelőtti két évben?


Mindent ugyanúgy csinálok, csak megtanultam teherrel a vállamon versenyezni. Megtanultam, hogyan kell összpontosítani egy versenyen. Tizenöt évesen Athénban odaálltam a rajtkőre tehermentesen, és berobbantam a köztudatba. Ehhez is hozzá kellett szoknom.

Ez a mostani idő nem biztos, hogy garantálja a pekingi éremszerzést. Milyen idővel állhatna fel a dobogóra a kínai fővárosban?


Ezt egy évvel az olimpia előtt nagyon nehéz megmondani, de valahol 2:10 elején. A mostani időmből biztos, hogy 7-8 tizedet le kell még faragni ahhoz, hogy érmet szerezzek. Az aranyhoz pedig... nem is merek számot mondani. Nagyon erős most a mellúszó mezőny.

A két legnagyobb riválisa a japán Kitadzsima Koszuke és az amerikai Brendan Hansen. Meg lehet verni őket Pekingben?


Meg lehet őket verni. Hansent már háromszor legyőztem az athéni olimpia óta. Kitadzsimát egyelőre nem sikerült, de remélem, hogy hamarosan ez is megváltozik.

Visszatérve az antwerpeni ifjúsági Európa-bajnokságra: 100 mellen is aranyérmet szerzett és megjavította a korosztályos csúcsot. Mennyire volt ez meglepetés?

Számomra ez volt a legnagyobb meglepetés, hiszen három éve, még az athéni olimpia előtt úsztam az egyéni csúcsomat ebben a számban, akkor 1:02.20 volt a legjobb időm. Az ezt követő években 1:03-on belülre szinte nem is tudtam kerülni, így meglepett, hogy 100-on is ilyen jól sikerült a versenyem.

Valamelyest megkedvelte a rövidebb távot?

Mindig is szerettem, csak nem ment. De úgy látszik, most ráéreztem arra, hogyan kell csinálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×