eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

November végén jöhet az egyezség az EU-s pénzről - a nap hírei

Az ukrajnai háború kezdete óta először tárgyalt az orosz elnökkel a magyar kormányfő. Lengyelországban az államfő kivárja, hogy összeálljon a parlamenti többség, mielőtt a kormányfőjelölt személyéről döntene. November végéig létrejöhet a megállapodás az uniós támogatásokról az Európai Bizottsággal a területfejlesztési miniszter szerint. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az ukrajnai háború kezdete óta először tárgyalt az orosz elnökkel a magyar kormányfő. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben találkozott, és a többi között a magyar-orosz együttműködésről is beszélt a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta, majd később Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: a legkevésbé sem volt megnyugtató az a válasz, amit az orosz elnöktől kapott az ukrajnai háború ügyében. Ennek tudatában kell alakítani Magyarország lépéseit. A magyar kormányfő által vezetett delegáció 10 gazdasági jellegű megállapodást írt alá Pekingben.

Az orosz elnök és a Gazprom vezérigazgatója is megerősítette, hogy a vállalat a bulgáriai tranzitdíjak megemelésének ellenére is teljesíteni fogja szerződéses földgázszállítási kötelezettségeit Magyarország irányába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben. A magyar és a szerb kormány pedig együttes fellépést tervez az orosz gáz tranzitjára kivetett bolgár adó miatt.

Lengyelországban az államfő kivárja, hogy összeálljon a parlamenti többség, mielőtt a kormányfőjelölt személyéről döntene - jelentette ki az elnök kabinetfőnöke. Hozzátette: a kormányfőt az elnök a szokásjog szerint a parlamenti többség javaslata alapján jelöli meg, ehhez viszont meg kell várni, hogy ez a többség megalakuljon.

Meghalt a brüsszeli iszlamista támadó, akire egy kávézóban nyitottak tüzet a rendőrök. A merénylő hétfő este két svéd férfit lőtt le, egy harmadik embert pedig megsebesített a belga fővárosban. A svéd miniszterelnök azt mondta, minden jel arra utal, hogy kifejezetten Svédországot, svéd állampolgárokat célzó terrortámadás történt. Ulf Kristersson szorgalmazta, hogy az Európai Unió erősítse meg a határok ellenőrzését és fokozza a belső biztonsági intézkedéseket.

Franciaországban megnövelték a biztonsági készültséget a brüsszeli terrortámadás miatt. A francia labdarúgó-válogatott ma Skócia ellen játszik felkészülési mérkőzést a belga határhoz közeli Lille-ben. Közben Olaszországban, Milánóban őrizetbe vettek két, az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó egyiptomi férfit, aki az interneten támadással fenyegette meg az olasz államot és Giorgia Meloni miniszterelnököt.

Nem változtatna a magyarországi terrorkészültség szintjén a Terrorellenes Koordinációs Bizottság. A testületet a Terrorelhárítási Központ főigazgatója hívta össze, az Izraelt ért támadás, valamint az Európában végrehajtott terrorcselekmények miatt.

Budapesten nincs és nem is lesz helye az izraeli vérontásért felelős Hamászt támogató demonstrációnak – jelentette ki a főpolgármester a Facebook-oldalán. Karácsony Gergely erről Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánnyal egyeztetett.

Mintegy félmillió izraeli és 700 ezer gázai hagyta el otthonát a háború miatt - közölte az izraeli katonai szóvivő. A Gázai övezet környékén 25, a libanoni határnál 20 izraeli települést evakuáltak a hatóságok a civilek védelmében. Közben a Gázai övezet egészségügyi minisztériuma bejelentette: legkevesebb 500 halálos áldozata van egy gázai kórházra mért izraeli légicsapásnak.

A gázai konfliktus rendezését célzó államfői csúcstalálkozót tartanak szombaton Egyiptomban - jelentette be Bejrútban a török külügyminiszter. Hakan Fidan közölte: számos ország kérte Ankarától, hogy segítsen kiszabadítani a Hamász által fogvatartott túszokat.

Több mint 6 órán át tárgyalt az amerikai külügyminiszter és az izraeli kormányfő Tel-Avivban a Gázai övezetben kialakult humanitárius krízisről. A megbeszélésről nem közöltek részleteket. Az az ENSZ közben arra figyelmeztetett: a Gázai övezetben kifogyóban vannak az ellátási készletek.

A területfejlesztési miniszter arra számít, hogy november végéig létrejöhet a megállapodás az uniós támogatásokról az Európai Bizottsággal. Navracsics Tibor a Portfolio konferenciáján azt mondta: ez lehetővé teszi, hogy Magyarország ténylegesen hozzáférjen az uniós forrásokhoz, és ne csak az előlegekhez.

Magyarország elkötelezett az európai együttműködés mellett, de gazdasági önrendelkezését nem kívánja feladni - jelentette ki a pénzügyminiszter Luxembourgban. Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács ülése után alapvető kérdésnek nevezte, hogy az országok költségvetését a kormányok határozzák meg, ne pedig az uniós bizottság.

Skócia független országként visszalépne az Európai Unióba – közölte a skót miniszterelnök. Humza Yousaf szerint a brit EU-tagság megszűnése katasztrófával ért fel, és soha nem válhat működőképes megoldássá Skócia számára.

Csehországban bizalmatlansági indítványt nyújtott be a koalíciós kormánnyal szemben az ellenzék, mert Petr Fiala miniszterelnök nem hajlandó eltávolítani a kabinetből Vít Rakusan belügyminisztert, aki az ellenzék szerint részese pártja korrupciós botrányainak.

Megsérült a Svédországot Észtországgal összekötő, tengeralatti távközlési vezeték. A svéd polgári védelmi miniszter azt mondta: egyelőre nem tudják, ki vagy mi okozta a kárt, de az incidens október 8-án történt, amikor a Finnországot és Észtországot összekötő gázvezetéken és a távközlési kábelen is károk keletkeztek.

18 településen és 5 fővárosi kerületben változik a képviselő-testületek létszáma és választókerületi beosztás jövő évi önkormányzati választásokon, a lakosságszám módosulása miatt. A jegyzőknek október végéig kell hivatalosan meghatározniuk a jövőre felálló képviselő-testületek létszámát.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×