INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

a nap hírei

ferenc pápa

etna

Az emberek közötti testvéri szeretet fontosságát hangsúlyozta a pápa - Hírösszefoglaló

Infostart

Főként egyházi, határon túli és sportcélokra hagyott jóvá összesen 72 milliárd forintot a kormány. Egészségügyi veszélyhelyzet alakult ki a indonéziai szökőár után.

Az emberek közötti testvéri szeretet fontosságát hangsúlyozta Ferenc pápa a világhoz intézett karácsonyi üzenetében. A katolikus egyházfő a Szent Péter-téren összegyűlt tömeg előtt kiemelte: minden ember testvér, bármilyen legyen a nemzeti, kulturális, vallási hovatartozása, a különbségek pedig nem veszélyt, hanem gazdagságot jelentenek. Üzenete után Ferenc pápa Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra.

Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett a ciszjordániai Betlehembe, hogy meghallgassa a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorának éjféli miséjét. Pierbattista Pizzaballa érsek arra kérte a keresztény híveket, hogy maradjanak azokban a városokban, ahol Krisztus született, élt és meghalt.

Isten párbeszédre hív és boldoggá akarja tenni az embereket - mondta az esztergom-budapesti érsek a fővárosi Szent István-bazilikában szenteste. Erdő Péter bíboros arról beszélt: Isten nagy terve az egész emberiség szabadulásának és boldogságának nagyszerű ajánlata.

A karácsony a legszebb történet, mert van benne élet, megváltás, ámulat, áhítat és hódolás - mondta karácsonyi igehirdetésében a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Bogárdi Szabó István a Budahegyvidéki Református Templomban arról beszélt: ha elfelejtjük a karácsony történetét, az olyan, mintha elfelejtenénk lélegezni és szeretni.

A bibliai József példájára hívta fel a figyelmet a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Fabiny Tamás a budavári evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten hangsúlyozta: József, aki szembesül vele, hogy jegyese gyermeket vár, Istennel osztotta meg gondját, ami üzenet a mai emberek számára is. Hozzátette: a karácsonyi történet azt üzeni a családoknak, hogy tartsanak ki egymás mellett.

Újabb gyorsforgalmi útfejlesztésekről, illetve egy állami építőipari cég létrehozásáról is döntött az ünnepek előtt a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek alapján megépül az M6-os autópálya Bóly és az országhatár közötti szakasza, autóút lesz az M7-es és Zalaegerszeg közötti M76-os út, és ugyancsak autóút köti majd össze Esztergomot az M1-es autópályával. A kormányzati magasépítési beruházások megvalósítására csaknem 5 milliárd forintból jön létre a Beruházási Ügynökség.

Főként egyházi, határon túli és sportcélokra hagyott jóvá összesen 72 milliárd forintot a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján a felekezeteknek jutó 21 milliárdos forrás legnagyobb tétele a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjára folyósított csaknem 6 milliárd forint. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 18,5 milliárd forintot kap. A határon túli szervezetek 33 milliárdos költségvetési támogatásból több mint 7 és félmilliárd jut a Sapientia Alapítványnak.

Februárban kezdődik a magyar államadós-osztályzatok jövő évi hitelminősítői vizsgálatsorozata. Először a Standard & Poor's, majd a Fitch Ratings vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat. A Moody's első vizsgálata májusban lesz.

Az ENSZ elé vinné a szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásának ügyét Törökország - jelentette be Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter. A szaúdi monarchiát bíráló Dzsamál Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson. Ankara szerint az újságíróval előre kitervelten végeztek.

Egészségügyi veszélyhelyzet alakult ki a szombati szökőár után Indonéziában, ahol az ivóvíz és a gyógyszerek hiánya nehezíti az átmeneti szállásokra menekültek életét. A katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a 400-at, csaknem másfélezren sérültek meg, és több mint 150 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A cunami a szumátrai partok közelében lévő szigeteken több helyen elzárta a lakosságot a külvilágtól.

Olaszországban több száz kisebb földmozgás kíséri az Etna kitörését. A hatóságok ismét megnyitották a Szicília keleti partjánál lévő cataniai repülőteret, amelyet hétfőn a rossz látási viszonyok miatt kellett lezárni, mivel a működésbe lépett tűzhányó vastag pernyeoszlopot bocsátott ki magából. Sérültekről nem érkeztek jelentések.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018