eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Jordán Tamás színművész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, a Prima Primissima Díj jelöltje magyar színház- és filmművészet kategóriában. A felvétel a szombathelyi teátrumban készült.
Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

Két ok is lehetne a Nemzet Színészeinek ülésére, mégis csak egy van - friss információk Jordán Tamástól

Csütörtök délután ülnek össze a Nemzet Színészei, hogy Benedek Miklós január 9-i halála után új tagot válasszanak - tudta meg az InfoRádió Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas színművésztől, rendezőtől, a Nemzet Színészétől. A Nemzeti Színház korábbi igazgatója azt is elmondta, hogy a Tordy Géza halála miatt megüresedett helyre - az alapító okirat szerint - csak a temetés után választhatnak új színészt.

Benedek Miklós helyét betöltendő tesznek javaslatot csütörtök délután a Nemzet Színészei - tudta meg az InfoRádió Jordán Tamás rendezőtől, Kossuth- és Jászai-díjas színművésztől, a Nemzet Színészétől. Tordy Géza elhunyt színművész helyét később "töltik csak fel".

"Az alapító okiratban a Nemzet Színésze választásnál az szerepel, hogy a temetés után lehet csak betölteni a következő helyet, megnevezni azt a színészt, aki az elhunyt helyébe lép. Tehát

kettőt egyszerre nem lehet megválasztani, meg kell várni Tordy Géza temetését,

és utána majd a Nemzeti Színház titkársága újra összehívja a Nemzet Színészeit" - tisztázta Jordán Tamás.

A Nemzeti Színházban - mint korábbi tapasztalatából merítve elmondta - megvan a felelőse annak, hogy az egyeztetési folyamatot szervezze a választáshoz szükséges üléssel kapcsolatban, de nem könnyű olyan időpontot találni, amely mindenkinek megfelel. Ugyanakkor a folyamat a temetés után hamar megkezdődik, a Nemzeti Színház igazgatója fogadja a Nemzet Színészeit, a választásban viszont nem vesz részt, ki is vonul abból.

"Az ő feladata akkor van, amikor kiderült, hogy ki az új Nemzet Színésze, mert neki illik felhívni őt és közölnie vele a hírt" – folytatta Jordán Tamás.

Korábban szó volt arról, hogy összevonnák a Nemzet Művésze és a Nemzet Színésze elismerést, esetleg beolvasztanák egyikbe a másikat, de ezzel kapcsolatban a kulturális terület miniszterére hivatkozva kategorikusan kijelentette, nem tud ilyen szándékról, minden úgy lesz, ahogy eddig volt, de nem is örülne annak, ha változás történne.

Hogy hosszú folyamat lesz-e vagy rövid, arra a pápaválasztás folyamatát hozta példaként: nem lehet tudni, mikor száll fel a fehér füst, ráadásul a Nemzet Színészei sem "készülnek" arra, hogy valakit majd választani kell, nem beszélnek össze előre.

"Tehát ez ott frissen derül ki. Nem lehet tudni, hogy mennyi vita fogja megelőzni a döntést, amelynek egyöntetűnek kell lennie. Fogalmam sincs, hogy meddig fog tartani.

Nagyon bosszant, hogy a közvélemény azt sem tudja, hogy elhunyt férfi helyett férfit, színésznő helyett színésznőt kell választani,

és azt sem tudják pontosan, hogy ennek köszönhető, hogy a 7:5 az arány a férfiak javára, és ez mindig megmarad" - tette hozzá Jordán Tamás.

A folyamat eddigi húzódásáról szólva megjegyezte, amint alkalma lesz rá, például csütörtökön, megkérdezi a színház jelenlegi vezetőjét, akinek lehet, hogy az időközben történt balesete miatt telt el ennyi idő Benedek Miklós halála óta, de az is igaz, hogy a baleset óta az igazgató "már járja a világot".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×