eur:
385.97
usd:
355.25
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Benedek Miklós Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész Budapesten, a Játékszínben 2016. március 30-án.
Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

Ő az új Nemzet Színésze, mindenki elégedett lehet a döntéssel

Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének.

A Nemzeti Színház honlapján tették közzé a döntést. Azt írják: Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja.

Szakmai pályafutás

1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött.

1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat.

2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

Ki kaphatja?

A Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg.

Ők választották meg

Mint ismert Balázsovits Lajos halála után választottak új tagot a nemzet színészei: Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Almási Éva, Csomós Mari, Tordy Géza, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Király Levente - írja a hirado.hu.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Zelenszkij szerint nem mennek NATO-katonák Ukrajnába, 62 drónnal támadtak reggel orosz területekre - Háborús híreink hétfőn

Zelenszkij szerint nem mennek NATO-katonák Ukrajnába, 62 drónnal támadtak reggel orosz területekre - Háborús híreink hétfőn

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek adott interjúban kifejtette, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei túlságosan késlekednek a katonai támogatásról szóló döntések meghozatalával. Eközben az ország keleti részén, különösen Donbász irányában, fokozódnak a harcok és új orosz offenzíva indult Harkiv városa felé. Oroszország arról számolt be, hogy Ukrajna vasárnap 62 drónnal indított nagyszabású támadást orosz területek ellen, ami egy dél-oroszországi olajfinomító működésének leállását eredményezte, és amerikai, francia valamint ukrán rakéták is célba értek az orosz ellenőrzés alatti területeken. A finomító egy magánvállalat, amely évente mintegy 4 millió tonna kőolajat dolgoz fel. Legfontosabb háborús híreinket hétfőn az alábbiakban foglaljuk össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×