INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

bécs

gustav klimt

aktivista

környezetvédelem

festmény

Híres Klimt-festményt öntöttek le a harcos zöldek Bécsben - videó

Híres Klimt-festményt öntöttek le a harcos zöldek Bécsben - videó

Infostart / MTI

Olajjal öntötték le kedd délelőtt az Utolsó Nemzedék nevű környezetvédelmi aktivista csoport tagjai Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét, majd egyikük a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát.

Az aktivista csoport a Twitteren osztotta meg az akcióról készült videót, nem sokkal később a múzeum megerősítette a hírt.

A képet védő üvegről és a keretről azonnal letörölték a fekete olajat, az azonban egyelőre nem világos, hogy a festményben keletkezett-e kár. "Csak remélni tudjuk, hogy a festmény nem sérült meg" - húzta alá a múzeum szóvivője.

A keddi napon a múzeum ingyenes belépést biztosított a látogatóknak. A belépők táskáját és csomagjait a szokott módon átvizsgálják, az aktivisták azonban a ruhájukba rejtett forróvizes palackban csempészték be a fekete olajat.

Az aktivisták újabb akciója miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók előtt, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.

A környezetvédő csoport tagjai a Klimt-festmény leöntése közben a fosszilis energiahordozók ellen szólaltak föl, a földgáz- és kőolajfúrások szerintük az emberiség halálos ítéletével egyenlőek, s így a "klímapokol" felé száguldunk. "Már ötven éve tisztában vagyunk a problémával, amit ha nem kezelünk, a Föld tönkre fog menni" - kiabálták.

Az Utolsó Nemzedék aktivista csoport a múlt héten ugyancsak Bécsben hívta föl magára a figyelmet: ekkor a bécsi Természettudományi Múzeumban ragasztották magukat a dinoszauruszok termében az egyik talpazathoz, így tiltakozva az osztrák kormány környezet- és energiapolitikája ellen. Ezt megelőzően több országban is akcióba léptek, melyek során olyan festők műalkotásai estek áldozatul, mint Vincent van Gogh, Claude Monet, Andy Warhol vagy Henri de Toulouse-Lautrec.

Nyitókép: Gustav Klimt: Élet és halál (részlet); forrás: Wikipédia
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018