eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy felújítás alatt álló empire szék háttámlája az Iparművészeti Múzeum Jászberényi úti restaurátorműhelyében 2020. február 4-én. A felújított szék a Nemzeti Kastélyprogram részeként megújuló sümegi püspöki palotában állítják ki.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Lélegzetelállító műtárgyak kerülnek két magyar kastélyba - galéria

Március végére rekonstruálják azokat a bútorműtárgyakat, amelyeket a dégi és a sümegi kastélyban állítanak majd ki.

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója elárulta: a Nemzeti Kastélyprogram keretében most a dégi kastély és a sümegi püspöki palota gondosan, évek alatt kiválasztott bútorait restaurálják, a munka hamarosan véget ér.

"A 19. században élték fénykorukat a berendezést alkotó empire bútorok.

Napóleon korabeli darabokat kell elképzelni, amelyek ébenfeketék, gyönyörű aranyozott sasokkal és oroszlánokkal. Látványos, elegáns bútorok ezek, van köztük asztal, ágy, számos kiegészítő" - sorolta Cselovszki Zoltán, hozzátéve: ezek mind első osztályú műtárgyak.

A sümegi palota esetében barokk stílust kell elképzelni, egyházi barokk bútorzat lesz bemutatva, érdekes kárpitozással és faragással - ezek restaurálásával is hamarosan végeznek.

Cselovszki Zoltán szerint mivel egyedi műtárgyakról van szó, a biztosítási értéküket nehéz meghatározni, de az érték biztosan 100 millió forint felett van.

Arra a kérdésre, hogy hogyan kell elképzelni a restaurátorok munkáját, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója azt válaszolta: a restaurátorok kicsit hasonlítanak a szerzetesekre. Nem úgy kell elképzelni, hogy adott egy gyönyörű barokk fotel és tizen, tizenöten sürgölődnek közötte, hanem egy műtárgyon egy farestaurátor dolgozik, akár 1 évig is, utána jön például egy kárpitos, ő is hosszú ideig dolgozik. A sor még folytatódhat, míg végül elkészül a műtárgy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×