eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Szilágyi Zsófia rendező az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófiát instruálja Egy nap című filmjének forgatásán a főváros XI. kerületében 2017. március 29-én.
Nyitókép: MTI

Nyers valósággal a filmek élmezőnyében

Május 9-én debütál Szilágyi Zsófia első játékfilmje a 71. Cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete elnevezésű programjában. Az Egy nap című alkotásról a rendező-forgatókönyvírót kérdezte az InfoRádió.

A Szamosi Zsófia főszereplésével készült film egy háromgyerekes nő percekre beosztott napjának hétköznapi nehézségeiről, humoráról és drámájáról mesél. A rendező az InfoRádiónak azt mondta: a kiindulópont egy barátnőjétől kapott email volt. Meghökkentő volt számára, hogy egy kisgyermekes anya mindennapjai hogyan telnek, mennyire szép és nehéz az élete.

A történet a kisgyerekes anyák hétköznapjairól szól és arról, hogy ezeknek a rutinszerű cselekedeteknek a hátterében van egy házassági válság. A főhősnő, miközben azt csinálja, ami a dolga és amiről azt gondolja, hogy a kötelessége, nem fér hozzá ahhoz, amiről úgy érzi, hogy igazán fontos számára azon a napon, tehát nem tudja megakadályozni, hogy elveszítsen valamit.

Egyediség és egyben általánosság is van a filmben. Szilágy Zsófia úgy nyilatkozott:

„Örülnék annak, hogy akik ebben a helyzetben vannak, ráismernének tipikus mondatokra, szituációkra.

Lenne egy felismerés jellege, bele tudnának helyezkedni ennek a nőnek a szemszögébe.”

A filmes eszközök szempontjából az volt a kihívás, hogy szerette volna mindazokat a fázisokat beletenni a történetbe, amelyek ki szoktak maradni a filmekből: a felkelés, öltöztetés, vetkőztetés, érte megy, elhoz, megbeszél, összevész, bevásárol, vagyis az apró hétköznapi dolgok. Azt, hogy egy 3 gyerekes család elmegy otthonról, általában 3-4 beállítással elintézik az alkotók. A rendező azonban

jobban be akarta mutatni, hogy mi az, amiben ezek az emberek benne vannak, a szépségét, a humorát és a nehézségét.

Ahogy Szilágyi Zsófia fogalmazott a „sármivoltát”, azt, amiben előre kell menni és semmit nem lehet átugrani.

Az Egy nap című alkotás a legjobb első filmet illető Arany Kamera díjért is versenyez a Cannes-i filmfesztiválon, amelynek díjkiosztója május 19-én lesz a zárógálán. A Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában 62 millió forintos támogatással készült filmet a tervek szerint ősszel lesz látható a hazai mozikban, a Partnersfilm gyártotta Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×