eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pest, Párizs, háztetők - új kiállítás a Rugógyár Galériában

Második kiállítását mutatja be az év elején nyitott Rugógyár Galéria a budapesti belvárosban. A május 25-éig látogatható, "Pest, Párizs, háztetők" című tárlaton három különböző generáció két festőjének és két szobrászának az alkotásai láthatók.

Februárban nyílt meg a belvárosi Szarka utcában a Rugógyár Galéria, amely egy régebben rugókat és csavarokat gyártó üzem helyén kialakított kiállítótér. A hely alapkoncepciójának megfelelően a második kiállításán is folytatódik a generációk közötti párbeszéd bemutatása, ezúttal három különböző generációhoz tartozó művész - két festő és két szobrász - nézőpontjából láthatjuk a városi terek, városi élethelyzetek realista feldolgozását.

"Még senki sem mutatta be azt a hatvan-hetven évet átfogó összefüggést, amely Csernus Tibor és Barakonyi Zsombor festészete között mutatkozik meg: ugyanazokra a hagyományokra nyúlik vissza, elsősorban a barokk festészet fényhasználatára, valamint a fotóhasználat legújabb módozataira" - mondta az InfoRádióban Iványi-Bitter Brigitta kurátor, és hozzátette, a két realista festő abban is hasonló, hogy egyfajta mágikus realizmust képvisel, ami azt jelenti, hogy bár első pillantásra ismerős, hétköznapi, városi szituációk vannak a képeken, jobban megnézve őket azonban különleges, nyugtalanító, megfejtésre váró részleteket fedezhetünk fel rajtuk.

A kiállítás másik része egy kisplasztikai tárlat, ahol Veres Balázs és Hardi Ágnes szobrászatát vetik össze. Ők is urbánus, ikonikus elemeket dolgoznak fel, tematikában és a realista ábrázolásban is hasonlók a két másik festőhöz. Veres Balázsnak egy szoborsorozatát mutatják be, amely a budapesti Szabadság-szobor adaptációja, a szobor különböző, rá nem jellemző pozitúrákban látható.

Hardi Ágnes a legfiatalabb szobrászgenerációt képviseli, és a térinstallációja egy háztetőket madártávlartból bemutató városi teret jelenít meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×