eur:
395.31
usd:
364.53
bux:
65596.86
2024. március 19. kedd Bánk, József
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az operatív testület elnöke a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján a Művészetek Palotájában (Müpa) 2017. november 21-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Nagy tervek a Müpában

Betelt a Budapesti Tavaszi Fesztivál naptára, több programot már nemigen bír el a rendezvény – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Káel Csaba, a fesztivál operatív testületének elnöke. A Müpa vezérigazgatója azt is elárulta, hogy az intézmény egy oktatási program elindításán dolgozik.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon jövő héten péntektől negyven helyszínen több mint 150 rendezvény várja az érdeklődőket. A rendezvény operatív testületének elnöke, Káel Csaba szerint most már komoly fejtörést okoz nekik, hogy elkerüljék a programtorlódást. Korábban bíztak benne, hogy az eredetileg 2,5 hetes fesztivált egy héttel bővítve nem legyen olyan élménye a látogatónak, hogy egyszerre két helyen szeretne lenni. „Dehát sehogy sem jön ki, most is van olyan pár nap, amikor van két vagy három komolyzenei koncert, amin mindegyiken jó lenne ott lenni” – fogalmazott Káel Csaba.

Több programra tehát nincs szükség, hanem a minőségre kell figyelni – tette hozzá a fesztivál operatív testületének elnöke.

„Ez nem azt jelenti, hogy most nem jó a minőség, csak mindig újat, mindig érdekeset, mindig aktuálisat kell bemutatni a nézőknek”

– hangsúlyozta.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív testületének elnöke fontosnak tartja, hogy koprodukciók is megjelenjenek a rendezvénysorozat kínálatában. „A fesztiválok érintkeznek egymással, a kulturának olyan felületei, amik átszövik a világot. Egyrészt információs csatornák, tehát rajtuk keresztül hallatjuk mi is a hangunkat, hiszen, ha létrehozunk egy koprodukciót, akkor az nem csak nálunk jelenik meg, hanem egy másik fesztiválon is” – emelte ki Káel Csaba.

Ennek természetesen van egy gazdasági vonzata is, hiszen egy nagy sztárokat felvonultató produkciót könnyebb létrehozni, ha az több lábon áll anyagilag is – mondta a Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív testületének elnöke.

Ambíciózus tervek

A Müpa vidékre is el akarja juttatni a legszínvonalasabb produkcióit

– mondta Káel Csaba az intézmény vezérigazgatója. „Amikor hat évvel ezelőtt a HD-technológiára sikerült a videóstúdiónkat átépíteni, akkor elkezdtünk webcastokkal kísérletezni, ugye a webcast az élő koncertjeinknek számítógépes közvetítése. Ráadásul a közmédiákkal évről évre felfrissítjük a szerződéseinket, és ott is elég sok csatornán mutatjuk magunkat” – emelte ki Káel Csaba.

Iskolákkal is megpróbálnak együttműködni, és dolgoznak egy oktatási programon is – tette hozzá a Müpa vezérigazgatója. „Van egy nagy tervünk, ami nagyon remélem, hogy következő évben elindulhat, hogy ezek a lehívható webcast programok szintén az oktatás részévé tudnak válni” – árulta el Káel Csaba. Ez azonban hosszú és gondos előkészítést igényel, mert szerzői jogi, technikai és pedagógiai szempontokat is figyelembe kell venni – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×