eur:
393.74
usd:
368.94
bux:
65867.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A Prelude kórus nyerte a Kodály-kórusverseny nagydíját

A Kabdebó Sándor karnagy által vezetett Prelude kórus vehette át a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusverseny nagydíját, a közönségdíjat, valamint a vegyeskarok kategória első helyezését vasárnap este a Budapesten tartott díjkiosztó ünnepségen.

"A zenével és énekszóval együtt élő, különösen a közösségben éneklő embernek stabil az értékrendje, nemes a lelke és erkölcsi tartással bír" - hangsúlyozta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az ünnepségen. Felhívta a figyelmet az éneklés közösségteremtő erejére.

Hangsúlyozta: a minisztérium számára fontos, hogy európai szinten is meghatározó szerepet töltsön be a magyar kóruskultúra. A magyar kórusművészet magas színvonalának feltétele, hogy Magyarországon és külföldön egyaránt megmérettessék - tette hozzá az államtitkár.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban péntektől vasárnapig megrendezett versenyen harmincegy együttes indult, köztük gyermekkarok, ifjúsági vegyeskarok, kamarakórusok és énekegyüttesek, leány- és férfikarok, valamint vegyeskarok. Az együtteseket két szinten díjazták, a nagydíjért öten szálltak versenybe.

A vasárnapi döntőben a kicsinyek kórusa kategóriában a Napsugár Gyermekkar lett az első Szőke Rita vezetésével, a gyermekkarok között a Dávid Krisztina vezette Jubilate Nagykórus szerezte meg az elsőséget.

A leánykarok kategória győztese a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola nőikara lett Tőkés Mária vezetésével, míg az ifjúsági vegyeskarok közül az Eötvös Gimnázium Vegyeskara végzett az első helyen Lánczky Edit karnagy vezetésével.

Az énekegyüttes, kamarakórus kategória első helyezését ugyancsak Lánczky Edit karnagy vezetésével a Tutti Cantabile együttes nyerte.

Az énekkarok teljesítményét neves szakemberekből álló zsűri értékelte Rozgonyi Éva Liszt-díjas karnagy és Párkai István Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a nemzet művésze elnökletével.

A nagydíjért folyó versengés zsűrizésében részt vett a versenyt alapító Kollár Éva Liszt-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke, valamint Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy.

A verseny célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a kiemelkedő színvonalú együtteseknek, valamint hogy fórumot kínáljon a kortárs magyar és európai kórusművek megismeréséhez.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny tiszteletbeli elnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnökei Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, valamint Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×