eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Több mint 30 millió fontért kelt el Gerhard Richter festménye

Több mint 30 millió fontért (12,5 milliárd forint) kelt el Gerhard Richter egy 1986-ban készült olajfestménye a Sotheby's aukciósház kedd esti londoni kortárs árverésén, amelyen Francis Bacon kétszárnyú festménye 14,7 millió fontért cserélt gazdát.

Gerhard Richter Abstraktes Bild című festményének leütési ára 30,3 millió font (45,8 millió dollár) volt, ez a német kortárs festő esetében egyéni aukciós rekordnak számít. Az olajfestményt a német Michael és Eleonore Stoffel Alapítvány bocsátotta árverésre, a szakemberek 14-20 millió font közöttire becsülték értékét - olvasható az aukciósház honlapján (www.sothebys.com).

A Sotheby's 2013 májusában a 83 esztendős művész Domplatz, Mailand (Milánói dómtér) című 1968-as olajfestményét 37 millió dollárért árverezte el New Yorkban. Az Artnet berlini művészeti portál múlt nyári adatai szerint Richter a legsikeresebb művész az aukciókon, művei mintegy 558 millió euró értékben keltek el az előző évben.

A Sotheby's keddi árverésének sztártétele Francis Bacon (1909-1992) Two Studies for Self Portrait című, 1977-ben készült diptichonja volt, ez egyike annak a három ritka kétszárnyú festményének, amelyeket az után festett, hogy meghalt partnere, George Dyer, képeinek egyik fő múzsája.

A művet Bacon halála után, 1993-ban 300-400 ezer fontra értékelték, amikor a Sotheby's árverésére vitték, és egy brit műgyűjtő vásárolta meg 353 ezer fontért. A szakemberek most 13-18 millió fontra becsülték a diptichon értékét.

Az ír származású brit festőművész tartja minden idők aukciós rekordját, a barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázoló The Three Studies of Lucien Freud című triptichon 142,2 millió dollárért cserélt gazdát 2013 novemberében New Yorkban. A műalkotást állítólag al-Majassza bin Hamad ász-Száni, a katari uralkodó lánytestvére, a műkincspiac egyik legbefolyásosabb személyisége vette meg.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×