eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újjáépítenék Zeusz templomát

A szicíliai Selinunte ókori Zeusz-templomának újjáépítését szorgalmazza egy író. A politika minél előbb megvalósítandó ötletnek, a szakma őrültségnek tartja.

Földrengésben omlottak össze a Krisztus előtti hatodik században az akkor épülő hatalmas Zeusz-templom félkész falai. A romok azóta is Szicília nyugati partján, a Trapani és Agrigento közötti Selinuntéban hevernek.

Valerio Massimo Manfredi, a történeti témájú regényeiről ismert olasz író a szentély újraépítését javasolja. A sajtóban fáraóinak nevezett tervet azonnal támogatta Raffaele Lombardo, Szicília tartomány elnöke.

Lombardo az újságoknak azzal magyarázta lelkesedését, hogy a sziget idegenforgalmát egy "igazi ókori templom" az élményparkoknál is jobban ösztönözné. A politikus megkezdte a pénzgyűjtést: a szicíliai vállalkozóktól és az Európai Uniótól vár támogatást, miután az EU 105 millió euróval támogatta a pompeji régészeti terület karbantartását.

A Zeusz-templom feltámasztásának tervét konferenciával reklámozták és 100 ezer euróért elkészült a szentély makettje is. Micsoda pazarlás ahelyett, hogy a többi ókori templomot restaurálnák! - hangoztatták a szicíliai napilapok.

Õrültségnek nevezte az elképzelést Salvatore Settis régész, a pisai Normale egyetem volt rektora. Emlékeztetett a líbiai Kirénében álló, szintén romos Zeusz-templom újjáépítésének kudarcára: 1967 elkezdték és azóta sem fejezték be.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×