eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"A magyar építészet elveszítette egyetlen világhírű mesterét"

Makovecz Imre személyében a magyar építészet egyetlen világhírű mesterét veszítette el - mondta az InfoRádiónak Finta József. Az építész szerint Makovecz Imre képes volt egy táborba gyűjteni azokat, akik hittek a nemzeti kultúrában.

A magyar építészet az egyetlen mesterét vesztette el - méltatta az InfoRádióban Finta József a kedden elhunyt Makovecz Imrét, aki "hatását nagy körre ki tudta sugározni, de nemcsak építészekre, hanem a művésztársadalom egy részére is".

Finta Józseffel, akinek édesapja a Petőfi Gimnáziumban tanította Makoveczet, az egyetem után ismerkedtek össze. "Sokat vitatkoztunk, mert nem teljesen ugyanazt az építészeti utat jártuk, de amikor a Magyar Művészeti Akadémiát alapította, én is alapító tag voltam" - emlékezett vissza az építész.

Kiemelte, hogy Makovecz Imre az egyetlen olyan magyar építész, aki világhírű is volt.

Építészeti filozófiájában egyesült az organikusság, vagyis az, hogy az építészeti formáknak valamilyen módon vissza kell kapcsolódniuk a természeti és az emberi formákhoz, és a népi szecesszió. Ez így együtt egy olyan nemzetfilozófiát jelentett, amiben sokan hittek - tette hozzá Finta József, aki hangsúlyozta: Makovecz Imre hitt a nemzeti művészetben, és egy táborba tudta azokat szervezni, akik szintén hittek ebben, mert "mestertípus egyénisége alkalmas volt erre".

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×