eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Palya Bea elbúcsúzik

Fotelos koncertet ad szerdán a Művészetek Palotájában (Müpa) Palya Bea; az énekesnő ezzel egy időre elbúcsúzik a közönségtől, mert négy hónapra Mexikóba utazik feltöltődni.

"Mindig valahogy úgy teszem le decemberben az évet, hogy jövőre majd kevesebbet dolgozom, aztán általában még több lesz belőle. Az idei év valóban nagyon sűrű volt, sok projekttel" - mondta az énekesnő az MTI-nek.

Palya Bea idén tavasszal új lemezzel jött ki Én leszek a játékszered címmel, rengeteget koncertezett, nyáron Kapolcson tíz napon át ő volt a Művészetek Hölgye, énekelt egy Eötvös Péter-darabban is a Millenáris Teátrumban a Budapesti Õszi Fesztiválon.

"Évek óta Mexikóba utazom feltöltődni, most a kint tartózkodás hosszabb lesz, terveim szerint négy hónapos. Számomra az elutazás ténye önmagában segít regenerálódni egy hiperaktív életmódból. Meg persze Mexikóban ott van az óceán és Zipolite, a falu, ahová visszajárok, amely nagyon intenzív hely, tele energiával. Ott él az a jógatanár is, akinél most részt veszek majd egy tanfolyamon" - sorolta Palya Bea.

Elmondta, hogy új lemez tervezésével a következő hónapokban nem akar foglalkozni, viszont Mexikóban sokat fog írni. Mint fogalmazott, az írás a zene mellett egy újabb "izgató csatorna" számára. Talán jövő tavasszal egy könyv is születhet "gondolati érését" tükröző személyes esszéiből. Koncertezni persze 2011-ben is fog, három turné máris körvonalazódik.

Palya Bea nem tudja pontosan, hányadszor lép fel szerdán a Művészetek Palotájában, számításai szerint - ha szólófellépései mellett közreműködéseit is belevesszük - harminc körül jár. Felidézte, hogy amikor megépült az idén öt éves Müpa, sokat szökött be éjszaka az épületbe kipróbálni az akusztikát. Kitért arra, hogy ottani koncertjein mindig érez egyfajta emelkedettséget, ami talán azért is van, mert fellépései általában valami új anyaghoz kötődnek.

"Sok minden elhangzik majd eddigi pályafutásom dalaiból, a különböző korszakokból. A dalok harmada régi, de új feldolgozásban, ezek közé tartozik például az Akrostichon a Psyché-lemezről, a Szép szemű szeretőm az Egyszálénekről vagy a Sofia Express az Adieu les Complexes-ről. Sok olyan számot is előadok, amely lemezen még nem jelent meg tőlem" - fejtette ki.

A koncerten az énekesnőt Barcza Horváth József nagybőgőn, Dés András ütőhangszereken, Lamm Dávid pedig gitáron kíséri.

Az említett Sofia Express egyik sora - "Nincsen maradásom, nincsen házam, se fotelom" - kapcsolódik ahhoz, amit Palya Bea elutazásai kapcsán érezni szokott, bár most ez valahogy még sincs benne, mert itthon is nagyon jól megvan a bőrében. A játékosság, a hátradőlés, a biztonság jegyében a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán ezért sok-sok fotel lesz, amelyekben Palya Bea barátai üldögélnek majd.

"Otthonossá, oldott közeggé varázsoljuk a nagy hodályt" - jegyezte meg az énekesnő.

Palya Bea a mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb alkotója, a magyar népzene mellett a Kárpát-medencei, balkáni, cigány és keleti népek dallamkincsét is felhasználja. Első szólólemeze, az Ágról ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004) Gryllus Samu hangszerelésével, 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu Les Complexes című albuma 2008-ban felkerült a World Music Charts Europe húszas listájára, az Egyszálének (2009) népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmaz, az idén kiadott Én leszek a játékszered pedig letűnt táncdalfesztiválok korszakát hozza vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×