eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Felveszik Victor Hugo nevét a külföldi francia intézetek

A külföldön működő francia kulturális intézetek a német Goethe és a spanyol Cervantes Intézet mintájára hamarosan felveszik Victor Hugo író nevét - közölték párizsi diplomáciai források.

Az intézkedés célja, hogy a francia kulturális tevékenység jobban beazonosítható legyen külföldön. Victor Hugo (1802-1885) a XIX. századi francia romantika legnagyobb alakja volt: politikusként, költőként és íróként is a haladás útját képviselte, egyik legismertebb regénye A nyomorultak (1862).

Az átnevezés hátterében az áll, hogy a francia külügyminisztérium egy a parlament elé már benyújtott törvényjavaslat alapján létrehoz egy állami ügynökséget a kultúra valamennyi területének egyetlen intézményen keresztül történő külföldi képviseletére.

A német Goethe Intézet, a spanyol Cervantes Intézet vagy az angol British Council mintájára megalakuló Victor Hugo Intézet önálló költségvetéssel és imázzsal átveszi a külföldön francia kulturális rendezvényeket és egyéb kulturális együttműködéseket szervező Cultures France állami költségvetésű szervezet munkáját, de az ügynökséghez tartoznak majd a külföldi kulturális intézetek és a követségek kulturális tanácsosai is.

A 135 országban nyelvoktatással foglalkozó Alliance francaise-központok és a külföldön működő francia gimnáziumok azonban megőrzik autonómiájukat.

Ellentétben a legtöbb európai országgal, ahol a kulturális intézeteket a kulturális minisztérium vagy annak egyik szerve felügyeli, Franciaországban a kulturális diplomaták közvetlenül a külügyminisztérium felügyelete alá tartoznak. Az összevonással a külügyminisztérium a kulturális költségek külföldi elosztásának átláthatóbbá tételét célozta meg, de az elképzelés egyéves késést szenvedett a nagykövetségek ellenállása miatt.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×