eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Klónozzák a legnagyobb orosz költőt?

Oroszország nemrég emlékezett legnagyobb költője, Alekszandr Puskin halálának 172. évfordulójára. Az 1837. február 10-én egy párviadal során halálos sebet kapott költő halálának körülményei még mindig heves vitákat vált ki, és felmerült annak a lehetősége is, hogy klónozni kéne a hazájában zseninek tartott Puskint.

A Moszkvában ötven évvel ezelőtt alapított Puskin Múzeum egyperces néma csönddel emlékezett meg a legnagyobb orosz költő halálának 172. évfordulóján. Az orosz irodalom meghatározó alakjának szíve 1837. február 10-én délután 2 óra 45 perckor állt meg - pontosan ebben a percben emlékeztek meg a múzeumban is.

Puskin halálának körülményei a mai napig nagy vitákat kavarnak Oroszországban. Szentpétervári tudósok azt állítják: új tényeket fedeztek fel a költő tragikus halálával kapcsolatban. Már több mint hetven éve vizsgálják azt a bőrkanapét, amelyen a feltételezések szerint Puskin a párviadal után meghalt. Galina Szedova, az Alekszandr Puskin Emlékmúzeum munkatársa mindig is csodálkozott azon, hogy a világhírű szentpétervári múzeum, az Ermitázs miért adományozta a bútort az emlékmúzeumnak 1937-ben. Az Ermitázsban egyébként egy raktárhelyiségben tartották az ereklyét, és nem is restaurálták.

Azóta már több szakértő is átvizsgálta a bútordarabot, amelynek egyes részeiről vérmintát is sikerült venni. A tavaly szeptemberben kezdődött kutatás szakértőinek azonban eddig csak annyit sikerült megállapítaniuk, hogy a vér férfitől származik. A mintát jelenleg Puskin ingén talált vérmintával vetik össze - ezt a ruhadarabot viselte azon a napon, amikor egy affért követően, felesége jó hírének megvédése céljából párbajozott az őt provokáló emigráns Georges Charles d'Anthès francia kalandorral. Puskin a párbajban súlyosan megsebesült és a viadalt követő második napon belehalt sérüléseibe.

A kanapén talált vérminta alapján felvetődött annak az ötlete, hogy klónozni kéne a költőt. Jurij Malin professzor azonban hevesen tiltakozik ez ellen. "Csak egy Puskin van, nem lehet több" - mondta. A szentpétervári kommunisták vezetője, Szergej Malinkevics azonban egyetért a klónozással. "Már csak azért is indokolt lenne a klónozás, mert Puskin élete nagyon hamar véget ért. Mi lenne, ha a klónozás eredményeként egy új zsenit kapnánk? - tette fel a kérdést a politikus.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×