eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

167 millió ezer Capa-fotóért

Több mint ezer darabos gyűjteményt vásárolt Robert Capa munkáiból a Magyar Nemzeti Múzeum a világhírű magyar származású fotóművész hagyatékát gondozó New York-i International Center of Photographytól. A Magyarországra érkezett gyűjteményből márciusban a Nemzeti Múzeum, a júliustól pedig a Ludwig Múzeum rendez kiállítást.

Összesen 1010 felvétel, ezek közt 937 fotó, 48 vintázs, 5 gyűjteményen kívüli fénykép, és 20 ajándékkép jutott a Nemzeti Múzeum birtokába.

A 167 millió forintos áron megvásárolt gyűjteményben Robert Capa legismertebb munkái, így a spanyol polgárháborúban készült A milicista halála című felvétel, vagy A partraszállás című fotó is szerepelnek. A gyűjteményben nagy hangsúlyt kapnak az olyan, békeidőben készült fényképek is, amelyeket ezidáig nem ismerhetett a magyar közönség.

A fotókat értékesítő International Center of Photographyt (ICP) 1974-ben hozta létre a sajtófotósként és háborús fotóriporterként ismertté vált Robert Capa öccse, Cornell Capa, akinek felügyeletével az ICP a gyűjtemény 937 negatívjáról három példányban készített nagyítást a 1990-es évek elején.

Ezekből az ICP egy sorozatot tartott meg, egy a tokiói Fuji Art Museumban található, a harmadik sorozat pedig most került a Magyar Nemzeti Múzeum birtokában. A fotókról ebben a formában további példányok már nem készülhetnek.

A gyűjtemény néhány darabjából március 5-e és 15-e között egy kisebb bemutató kiállítást tart a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd a fotók egy nagy, átfogó tárlaton a Ludwig Múzeumban lesznek láthatók július 2-a és október 16-a között.

A Capa-gyűjtemény ezt követően október közepétől országjáró körútra indul, amely tizenhárom várost - Salgótarjánt, Miskolcot, Sárospatakot, Debrecent, Szolnokot, Békéscsabát, Szegedet, Szombathelyt, Győrt, Székesfehérvárt, Dunaújvárost, Paksot és Pécset - érint majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×