eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Don Quijote újra vívhatja szélmalomharcát

A Közép-Spanyolországban található La Mancha térséget az irodalom tette híressé: Miguel de Cervantes halhatatlan hőse, Don Quijote itt "vívta meg harcát" az óriásoknak nézett szélmalmok ellen, amelyek közül 500 év után hármat újra működésbe hoznak.

Cervantes legendás hőse, Don Quijote lovag az 1605-ben íródott műben több mint 30 szélmalomról szólt, amik "végigmasírotak" Campo de Criptana városának szeles mezőin. A harcias lovag és hűséges szolgája, Sancho Panza malmaiból mára mindössze 10 maradt, de csak 3-at tudtak újra működésbe hozni.

Olyan jól őrlik ma a búzát, mint a 16. században - mondta Santiago Lucas-Torres, a város polgármestere, aki szerint a 3 szélmalom felújításával nemcsak egy tradíciót elevenítettek fel, hanem újraélesztették Spanyolország egyik nemzetközi szimbólumát is.

A malmokat havi egy vasárnapon fogják működésbe hozni, a lisztet pedig szegény országoknak adományozzák. A szélmalmoknak, ahogy a hajóknak szokták, a helyiek nevet adtak: Sardinero, Burleta, és Infanto.

Cervantes La Mancha szélmalmait a világirodalom egyik leghumorosabb jelenetével tette híressé, lovagregényének hőse, Don Quijote ugyanis óriásoknak képzelte a malmokat, amelyekkel harcolni akart, hogy megölje őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×